icloud logo bekijken met vergrootglas

Alles wat je moet weten over cloudopslag

Alles wat je moet weten over cloudopslag!
Cloudopslag verandert de manier waarop we bestanden opslaan en delen.

Het gebruikt online servers in plaats van fysieke apparaten zoals harde schijven.

Hierdoor kun je veilig gegevens bewaren en overal toegang krijgen via internet. Het is handig voor het opslaan en delen van bestanden, foto’s en video’s op elk apparaat.

In onze digitale wereld is cloudopslag essentieel voor persoonlijk en zakelijk gebruik.

Inhoud

Wat is cloudopslag

Cloudopslag is als een digitale kluis voor je bestanden. In plaats van ze op je computer op te slaan, bewaar je ze online, op servers die overal toegankelijk zijn via internet.

Dit maakt het makkelijk om je bestanden te openen, bewerken of delen vanaf elk apparaat met internet, zoals je computer, smartphone of tablet.

Het is handig omdat je geen fysieke opslagapparaten nodig hebt, en je bestanden veilig en gemakkelijk toegankelijk blijven.

Denk aan cloudopslag als een virtuele plek waar je je digitale spullen bewaart en vanaf overal kunt benaderen.

Waarom gegevens opslaan in de cloud

Het opslaan van gegevens in de cloud is als het hebben van een digitale kluis voor je belangrijke spullen. Hier zijn een paar redenen waarom mensen ervoor kiezen:

 1. Overal toegang: Je kunt overal bij je gegevens, zolang je internet hebt. Handig als je onderweg bent en iets nodig hebt.

 2. Veiligheid: In de cloud worden je gegevens bewaard op beveiligde servers. Het is als het hebben van een extra beveiligingslaag voor je bestanden.

 3. Ruimte besparen: Het helpt ruimte op je eigen apparaten te besparen. In plaats van alles op je telefoon of computer te bewaren, kun je het veilig in de cloud opslaan.

 4. Gedeelde toegang: Je kunt gemakkelijk bestanden delen met anderen, zoals foto’s met familie of werkdocumenten met collega’s.

 5. Automatische back-ups: Veel cloudservices bieden automatische back-ups, wat betekent dat je gegevens veilig zijn, zelfs als er iets met je apparaat gebeurt.

Kortom, het opslaan van gegevens in de cloud maakt het gemakkelijk, veilig en toegankelijk, waar je ook bent.

Beste cloudopslag

google drive op smartphone

Google biedt twee opslagdiensten aan: Google Drive en Google Foto’s.

Google Drive is gericht op het bewaren van documenten en diverse bestanden.

Aan de andere kant is Google Foto’s specifiek bedoeld voor het opslaan en beheren van foto’s. Beide diensten zijn toegankelijk via een website en een mobiele app voor smartphones en tablets. Google Drive is ook bereikbaar via een computerprogramma.

Google voorziet zijn klanten van een totaal van 15 GB gratis online opslagruimte, gedeeld tussen Google Drive, Google Foto’s en de Gmail-maildienst. Wanneer de cloudopslagruimte vol is, biedt Google One de volgende uitbreidingsmogelijkheden:

 • 100 GB voor €1,99 per maand of €19,99 per jaar.
 • 200 GB voor €2,99 per maand of €29,99 per jaar.
 • 2 TB voor €9,99 per maand of €99,99 per jaar.

Hoe gebruik je Google Drive

 1. Inloggen: Ga naar Google Drive en log in met je Google-account. Als je Gmail gebruikt, heb je al zo’n account.

 2. Bestanden toevoegen: Klik op de “+ Nieuw” knop en voeg bestanden toe vanaf je computer. Je kunt ook mappen maken om alles georganiseerd te houden.

 3. Toegang overal: Of je nu op je computer, tablet of telefoon zit, je kunt altijd bij je bestanden. Log gewoon in op Google Drive.

 4. Delen: Als je iets wilt delen, klik je op het bestand, kies je ‘Delen’, voer je het e-mailadres van de persoon in en klaar! Ze kunnen het dan bekijken of bewerken.

 5. Gratis opslag: Google Drive geeft je 15 GB gratis opslagruimte. Dat is genoeg ruimte voor heel wat documenten, foto’s en video’s. Als je meer nodig hebt, kun je altijd extra opslagruimte kopen.

Microsoft One Drive

cloud one drive bekijken met vergrootglas

Microsoft’s online opslagdienst, OneDrive, is geïntegreerd in computers met Windows, maar kan ook op andere systemen worden geïnstalleerd. Gebruikers hebben toegang tot OneDrive via de website of mobiele app, waardoor ze bestanden kunnen uploaden, bekijken, downloaden en delen.

Naast opslag biedt de OneDrive-website gratis toegang tot afgeslankte versies van Word, Excel en PowerPoint. Hoewel dit niet de volledige betaalde pakketten zijn, zijn ze meer dan voldoende voor dagelijks gebruik.

Om van OneDrive gebruik te maken, is een gratis Microsoft-account vereist, waarmee de gebruiker 5 GB gratis opslagruimte krijgt.

Voor een uitbreiding naar 100 GB kan men kiezen voor €2 per maand. Een alternatieve optie is het nemen van een Microsoft 365-abonnement, waarmee de gebruiker naast 1000 GB opslagruimte ook toegang krijgt tot de Office-apps voor de computer. 

 

Hoe gebruik je OneDrive

 1. Inloggen: Ga naar OneDrive en log in met je Microsoft-account. Als je Outlook, Hotmail of Xbox gebruikt, heb je al zo’n account.
 2. Bestanden toevoegen: Klik op de “Nieuw” knop en voeg bestanden toe vanaf je computer. Je kunt ook mappen maken om dingen georganiseerd te houden.

 3. Toegang overal: Of je nu op je computer, tablet of telefoon zit, je hebt altijd toegang tot je bestanden. Log gewoon in op OneDrive.

 4. Delen: Wil je iets delen? Klik op het bestand, kies ‘Delen’, voer het e-mailadres van de persoon in en ze kunnen het bekijken of bewerken.

 5. Gratis opslag: OneDrive geeft je 5 GB gratis opslagruimte. Dat is genoeg voor heel wat documenten, foto’s en meer. Als je meer nodig hebt, kun je extra opslagruimte kopen.

Het is een handige plek om je digitale spullen veilig te bewaren, en je krijgt al 5 GB gratis opslagruimte!

Apple iCloud

icloud logo bekijken met vergrootglas

Apple’s opslagdienst, iCloud, richt zich specifiek op gebruikers van Mac, iPhone of iPad en is standaard geïntegreerd op deze apparaten. Deze service stelt Apple-gebruikers in staat om back-ups te maken, bestanden en foto’s te beheren, en zelfs verloren apparaten te traceren. Hoewel iCloud ook beschikbaar is voor Windows-pc’s, is het minder geschikt voor Android-apparaten.

Om van iCloud gebruik te maken, is een gratis Apple ID vereist, wat toegang geeft tot 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslag is beschikbaar tegen betaling, 0,99 € per maand voor 50 GB of 2,99€ voor 200 GB.

Hoe gebruik je iCloud

 1. Zet iCloud aan: Ga naar “Instellingen” op je iPhone/iPad of “Systeemvoorkeuren” op je Mac. Tik op je naam bovenaan en ga naar “iCloud”. Zet het aan.
 2. Kies wat je wilt opslaan: Onder “iCloud” kun je kiezen wat je erin wilt bewaren, zoals foto’s, contacten, en meer.

 3. Maak automatisch een back-up: Zorg ervoor dat “iCloud-reservekopie” is ingeschakeld. Hierdoor worden je gegevens automatisch veilig bewaard.

 4. Bewaar je foto’s en bestanden: Ga naar “Instellingen” > “Foto’s” (of “Bestanden” op een Mac) en zet “iCloud-foto’s” of “iCloud Drive” aan om je foto’s en bestanden veilig op te slaan.

Dropbox

cloud dropbox app

Dropbox niet exclusief gebonden aan een specifiek merk of apparaat.

Bestanden in Dropbox zijn toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Gebruikers kunnen via de website bij hun bestanden en kunnen ook gebruikmaken van de app op zowel mobiele apparaten als computers, maar je moet de app wel zelf installeren.

Dropbox biedt zijn gebruikers 2 GB gratis opslagruimte.

Voor wie meer ruimte nodig heeft, zijn er betaalde opties. Je kunt kiezen voor Dropbox Plus, met 2 TB opslag voor €9,99 per maand. Andere optie is Dropbox Family, ook met 2 TB opslag, maar geschikt voor zes gebruikers, voor €16,99 per maand. 

Hoe gebruik je Dropbox

 1. Download de Dropbox-app: Ga naar de app-store op je telefoon en download de Dropbox-app.
 2. Maak een account aan: Open de app en maak een account aan met je e-mailadres en een wachtwoord.

 3. Zet je spullen in de Dropbox: Sleep bestanden die je veilig wilt bewaren naar je Dropbox. Dit kan vanaf je computer of je telefoon.

 4. Overal toegang: Nu kun je overal ter wereld bij je bestanden. Open de app op je telefoon of ga naar de website op je computer.

 5. Gratis opslag: Je begint met 2 GB gratis opslagruimte. Dat is genoeg voor heel wat foto’s, documenten en meer.

 6. Meer opslag nodig? Als je meer ruimte nodig hebt, kun je extra krijgen door te betalen. Bijvoorbeeld, voor €9,99 per maand krijg je 2 TB opslagruimte met Dropbox Plus.

MEGA  is een handige online plek om 20 GB aan digitale spullen gratis op te slaan, zoals foto’s en documenten.

Je kunt er vanaf elk apparaat bij en, als je meer ruimte nodig hebt, zijn er betaalde opties beschikbaar.

Hoe gebruik je Mega

 1. Ga naar de Mega-website: Open de website van Mega Cloud in je internetbrowser.

 2. Maak een account aan: Klik op ‘Registreren’ en vul je gegevens in om een account aan te maken.

 3. Log in op je account: Nadat je je account hebt aangemaakt, log je in met je nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord.

 4. Zet je bestanden in Mega: Klik op ‘Uploaden’ om bestanden vanaf je computer toe te voegen aan Mega Cloud. Je kunt hier bijvoorbeeld foto’s, video’s en documenten bewaren.

 5. Overal toegang: Je kunt nu overal ter wereld bij je bestanden. Gebruik de Mega-website of de Mega-app op je telefoon.

 6. Gratis opslag: Bij Mega begin je met 20 GB gratis opslagruimte. Dat is behoorlijk wat ruimte voor al je spullen!

 7. Meer opslag nodig? Als je ooit meer ruimte nodig hebt, biedt Mega betaalde abonnementen voor extra opslag tegen verschillende prijzen.

Welke cloudopslag kiezen

De keuze voor een cloudopslagdienst hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw specifieke behoeften, het gewenste niveau van beveiliging en privacy, het budget en de integratiemogelijkheden met andere services.
Hier zijn enkele populaire cloudopslagdiensten die je kunt overwegen:

 1. Google Drive: Google Drive biedt een ruime gratis opslagcapaciteit van 15 GB en naadloze integratie met andere Google-services. Het is geschikt voor gebruikers die samenwerking en integratie met Google-producten waarderen.

 2. Dropbox: Dropbox is gebruiksvriendelijk en biedt een eenvoudige bestandsorganisatie en -synchronisatie. Het is handig voor individuele gebruikers en teams die bestanden gemakkelijk willen delen en samenwerken.

 3. Microsoft OneDrive: OneDrive is sterk geïntegreerd met Microsoft-producten en biedt naadloze samenwerking in real-time. Het is ideaal voor gebruikers die veel werken met Microsoft Office-documenten.

 4. Apple iCloud: iCloud is specifiek ontworpen voor Apple-gebruikers en biedt naadloze integratie met iOS- en macOS-apparaten. Het is ideaal voor gebruikers die een naadloze synchronisatie en back-up tussen Apple-apparaten wensen.

 5. MEGA: MEGA legt de nadruk op privacy en beveiliging, met end-to-end versleuteling van bestanden. Het is geschikt voor gebruikers die een hoge mate van privacy en beveiliging van hun gegevens wensen.

Bij het kiezen van een cloudopslagdienst is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele kosten voor extra opslagruimte en de beschikbare functies die je nodig hebt. Het kan nuttig zijn om de verschillende diensten uit te proberen of de recensies en vergelijkingen tussen de diensten te raadplegen om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw specifieke behoeften.

Soorten cloudopslag

Er zijn drie soorten cloud opslag:

cloudopslag en laptop
nas verbonden aan laptop

Openbare cloud

Een openbare opslag is als een digitale openbare ruimte waar je bestanden kunt delen en bewaren.

Hier kun je dingen zoals foto’s en documenten plaatsen, zodat anderen er toegang toe hebben.

Het is handig voor samenwerking en delen van informatie met vrienden, familie of collega’s.

Denk aan het delen van een link naar een fotoalbum of een document dat anderen kunnen bekijken of downloaden.

Wees voorzichtig met gevoelige informatie, want net zoals in een openbare ruimte kan iedereen het zien!

Een openbare cloud is het meest bekend, en word door de meesten gebruikt, denk maar aan google drive, google foto’s, dropbox…

Voordelen: je hoeft zelf het systeem en de hardware niet te beveiligen en te onderhouden, dit word gedaan door clouddiensten.

Nadelen: je weet niet wat er met je gegevens gebeurd en waar ze terecht komen. Je hebt er eigenlijk geen controle over.

Prive cloud

Een Prive cloud is een eigen persoonlijke cloud die niet gedeeld word met anderen.

Jij of het bedrijf beschikt over een eigen server waar je de bestanden in opslaat.

Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het hard en software en het onderhoud van het systeem.

Voordelen: je hebt volledige controle over je bestanden en met wie je ze wilt delen

Nadelen: je bent zelf verantwoordelijk voor het volledige onderhoud van het systeem.

Hybride cloud

Een Hybride cloud is de combinatie van openbare en private cloud.

In een hybride cloud worden twee ruimtes voorzien , een private cloud en een openbare cloud om al je bestanden in op te slaan.

Je hebt de mogelijkheid om privé bestanden in een privé cloud op te slaan en alle andere bestanden in een openbare cloud.

Voordelen: je hoeft de beveiliging en het onderhoud aan het systeem niet zelf te doen.

Nadelen: is technisch ingewikkeld.

Is de cloudopslag wel veilig?

groene deur op slot met kettingslot

Over het algemeen kan cloudopslag als veilig worden beschouwd, maar het hangt sterk af van de provider en de maatregelen die je zelf neemt. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Encryptie: De meeste gerenommeerde cloudopslagdiensten gebruiken versleuteling om je gegevens te beveiligen tijdens overdracht en opslag. Zorg ervoor dat je een dienst kiest die end-to-end versleuteling biedt.

 2. Twee-factor-authenticatie (2FA): Schakel indien mogelijk twee-factor-authenticatie in. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door naast een wachtwoord ook een tweede verificatiemethode te vereisen.

 3. Sterke wachtwoorden: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor je cloudopslagaccount. Vermijd hergebruik van wachtwoorden om het risico van ongeautoriseerde toegang te verminderen.

 4. Beleid voor toegangsbeheer: Sommige cloudproviders bieden gedetailleerde instellingen voor toegangsbeheer. Stel indien mogelijk beperkingen in voor wie toegang heeft tot welke bestanden.

 5. Updates en patches: Houd je apparaten en software up-to-date, inclusief eventuele apps of programma’s die je gebruikt voor toegang tot cloudopslag.

 6. Bewustzijn: Wees je bewust van phishing-aanvallen en deel geen gevoelige informatie via onbeveiligde kanalen.

 7. Back-ups: Maak regelmatig back-ups van je belangrijke gegevens, zelfs als ze in de cloud zijn opgeslagen.

Hoewel de meeste grote cloudopslagdiensten strenge beveiligingsmaatregelen hebben, is het essentieel dat je ook actief de nodige stappen onderneemt om je gegevens te beschermen. Raadpleeg de beveiligingsrichtlijnen van de specifieke cloudprovider die je gebruikt voor gedetailleerde informatie.

 

Is cloudopslag gratis?

Ja, cloudopslag kan gratis worden aangeboden door verschillende cloudopslagproviders. Veel populaire cloudopslagdiensten bieden gratis opslagruimte aan gebruikers als onderdeel van hun basisaanbod. De hoeveelheid gratis opslagruimte varieert echter per provider.

Bijvoorbeeld:

 • Google Drive biedt 15 GB gratis opslagruimte aan elke gebruiker.
 • Dropbox biedt 2 GB gratis opslagruimte aan nieuwe gebruikers, met mogelijkheden om extra gratis opslagruimte te verdienen door verwijzingen of via promoties.
 • Microsoft OneDrive biedt 5 GB gratis opslagruimte aan elke gebruiker.
 • Apple iCloud biedt 5 GB gratis opslagruimte aan elke Apple ID.

Het gratis opslagaanbod kan voldoende zijn voor individuele gebruikers die alleen basisopslagbehoeften hebben, zoals het opslaan van persoonlijke documenten, foto’s en video’s. Als je echter behoefte hebt aan meer opslagruimte, bieden deze cloudopslagproviders ook betaalde abonnementen waarmee je extra opslagcapaciteit kunt kopen.

Het is belangrijk om op te merken dat het gratis aanbod van cloudopslag vaak beperkt is in vergelijking met de betaalde abonnementen. Daarom is het raadzaam om jouw opslagbehoeften te evalueren en te overwegen of het nodig is om te upgraden naar een betaald abonnement als je meer opslagruimte of extra functies nodig hebt, zoals geavanceerde beveiligingsopties, team- en samenwerkingsfuncties, enzovoort.

Hoeveel kost een betaalde cloudopslag

De kosten van betaalde cloudopslag variëren afhankelijk van de cloudopslagprovider en het gekozen abonnement. Verschillende providers bieden verschillende prijsstructuren en plannen aan, met verschillende opslagcapaciteiten en functies.

Hier zijn enkele voorbeelden van de kosten voor betaalde cloudopslag bij populaire providers:

 • Google Drive: Voor extra opslagruimte biedt Google Drive betaalde abonnementen, beginnend bij 1,99€ per maand voor 100 GB. Andere plannen omvatten 200 GB, 2 TB en zelfs hogere opslagcapaciteiten.

 • Dropbox: Dropbox biedt betaalde abonnementen, zoals Dropbox Plus, dat 9,99€ per maand kost voor 2 TB opslagruimte. Ze hebben ook plannen voor individuen en teams met meer geavanceerde functies en hogere opslaglimieten.

 • Microsoft OneDrive: Microsoft biedt verschillende abonnementsopties voor OneDrive, met plannen die beginnen bij 1,99€ per maand voor 100 GB opslagruimte. Ze hebben ook abonnementen met hogere opslagcapaciteiten en toegang tot Microsoft Office-apps.

 • Apple iCloud: Apple biedt verschillende opslagabonnementen voor iCloud, beginnend bij 0,99€ per maand voor 50 GB opslagruimte. Ze hebben ook plannen voor 200 GB en 2 TB opslagruimte.

Houd er rekening mee dat de prijzen en beschikbare abonnementen kunnen veranderen, dus het is altijd raadzaam om de websites van de cloudopslagproviders te raadplegen voor de meest actuele informatie over de prijzen en plannen.

Daarnaast bieden sommige providers ook speciale zakelijke abonnementen, familie-abonnementen of specifieke oplossingen voor teams en bedrijven, die extra functies en mogelijkheden kunnen bevatten en mogelijk andere prijsstructuren hebben.

Kies voor een persoonlijke cloud of NAS?

Wat is een NAS?

NAS (Network Attached Storage) is een opslagapparaat dat is verbonden met een netwerk en gebruikt kan worden voor het opslaan en delen van bestanden. NAS-apparaten hebben vaak hun eigen besturingssysteem en kunnen fungeren als een persoonlijke cloudopslagoplossing in je eigen thuis- of kantoornetwerk.

Met een NAS kun je een eigen cloudopslagomgeving creëren en de controle behouden over je gegevens, in tegenstelling tot het gebruik van openbare cloudopslagdiensten van derden. Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van NAS-cloudopslag:

 1. Lokale opslag: Met een NAS-apparaat heb je directe toegang tot je bestanden op je lokale netwerk, zonder afhankelijk te zijn van een externe server via internet.

 2. Opslagcapaciteit: NAS-apparaten kunnen verschillende schijven bevatten en bieden flexibele opslagcapaciteit. Je kunt ervoor kiezen om een enkele schijf of een RAID-configuratie te gebruiken om redundantie en gegevensbescherming te bieden.

 3. Gegevensbeveiliging: Je hebt volledige controle over de beveiliging en privacy van je gegevens, omdat ze lokaal worden opgeslagen en je zelf de beveiligingsmaatregelen kunt bepalen. Je kunt toegangscontroles, wachtwoorden en versleuteling instellen om je gegevens te beschermen.

 4. Delen en samenwerken: NAS-apparaten ondersteunen vaak bestandsdeling en samenwerking, zodat meerdere gebruikers toegang hebben tot dezelfde bestanden en kunnen samenwerken aan projecten.

 5. Streaming media: Met een NAS kun je media zoals foto’s, video’s en muziek opslaan en streamen naar verschillende apparaten in je netwerk, zoals smart-tv’s, smartphones, tablets en mediaspelers.

 6. Externe toegang: Sommige NAS-apparaten ondersteunen externe toegang, zodat je je bestanden ook kunt benaderen en beheren via het internet vanaf externe locaties.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van een NAS vereist dat je een fysiek apparaat aanschaft en configureert, inclusief het installeren van harde schijven en het instellen van het besturingssysteem.
NAS-oplossingen kunnen variëren in prijs, afhankelijk van de functies, opslagcapaciteit en merk.
Het kan nuttig zijn om onderzoek te doen naar verschillende NAS-apparaten en merken om er een te vinden die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Beste NAS

Voor een keuze te maken voor jouw geschikte NAS, zijn er toch een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden, hoeveel harde schijven moet je NAS beschikken, de grootte van de NAS en hoeveel maximum Tb moet het beschikken, in mijn vergelijking ga ik ervan uit om een NAS te kiezen die 2 harde schijven bevat en die qua grootte in ieder werk of thuis omgeving kan geplaatst worden, maar je hebt ook systemen die meer of 2 schijven heeft voor nog meer opslagruimte, maar dan is de behuizing weeral een stuk groter, aan jou de keuze?

synology 218 nas

Synology 218

 • Aantal sleuven: 2
 • HD incl.: Nee
 • Max Opslag: 32 Tb
 • Grootte: 2,5 – 3,5 inch
 • Voor: Alle OS
WD My Cloud NAS

WD My Cloud

 • Aantal sleuven: 2
 • HD incl.: Nee
 • Max Opslag: 8 Tb
 • Grootte: 3,5 inch
 • Voor: Alle OS
qnap 231 NAS

Qnap

 • Aantal sleuven: 2
 • HD incl.: Ja
 • Max Opslag: 8 Tb
 • Grootte: 3,5 inch
 • Voor: Alle OS

Harde schijf voor NAS

Een harde schijf voor je NAS, als je NAS niet geleverd word met een harde schijf, moet je deze apart aankopen , deze zijn altijd verwisselbaar en vervangbaar, het enige waar je moet op letten is de maximale opslagcapaciteit , en als ze geschikt voor voor een NAS.

Besluit:

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een cloud of een NAS af van uw specifieke wensen en voorkeuren. Als u waarde hecht aan privacy en eigendom van uw gegevens en een grote hoeveelheid opslagcapaciteit nodig heeft, dan is een NAS wellicht de betere keuze. Als u echter prioriteit geeft aan beveiliging en kosteneffectiviteit en u een kleinere hoeveelheid gegevens wilt opslaan, is cloudopslag wellicht de betere optie.

Geverifieerd door MonsterInsights