StartJePagina

back-up maken met SD card

Back-up maken, waarom is dat nodig?

Een back-up maken is een belangrijke en verstandige maatregel om ervoor te zorgen dat je belangrijke gegevens en bestanden veilig zijn, zelfs als er iets onverwachts gebeurt met je apparaat, zoals een hardwarestoring, malware-aanval of per ongeluk gegevensverlies.

Want alles gaat goed tot het plots fout gaat.

De meeste onder ons beseffen dan pas dat een back-up van heel groot belang is.

Het maken van een back-up van uw computer is een essentiële taak om uw gegevens te beschermen in geval van hardwarestoringen, diefstal of andere rampen.

Inhoud

Wat is een back-up?

Een back-up (ook wel “reservekopie” genoemd) is een kopie van belangrijke gegevens en bestanden die worden bewaard op een ander opslagmedium dan het oorspronkelijke apparaat. Het doel van een back-up is om ervoor te zorgen dat als er iets misgaat met het oorspronkelijke apparaat, zoals een hardwarestoring, softwareprobleem, gegevenscorruptie, diefstal of een andere vorm van gegevensverlies, je nog steeds toegang hebt tot je gegevens en ze kunt herstellen.

Back-ups worden vaak gebruikt om verschillende soorten gegevens te beschermen, zoals:

  1. Persoonlijke bestanden: Dit omvat documenten, foto’s, video’s, muziek, en andere bestanden die je persoonlijk of professioneel hebt gemaakt of verzameld.

  2. Applicatiegegevens: Dit zijn instellingen en configuraties van software-applicaties die je gebruikt. Het omvat ook databases en andere specifieke gegevens van applicaties.

  3. Systeemgegevens: Hiermee worden belangrijke systeembestanden, stuurprogramma’s en besturingssysteeminstellingen van je apparaat bedoeld.

Back-ups kunnen op verschillende manieren worden gemaakt, zoals handmatig bestanden kopiëren naar een externe schijf, gebruikmaken van back-upsoftware, of het opzetten van geautomatiseerde cloudback-ups. De keuze voor de back-upmethode hangt af van het type gegevens dat je wilt opslaan, de hoeveelheid gegevens en je voorkeuren.

 

toetsenbord en smartphone op bureau

Back-up maken, waarom is dat nodig?

Een back-up maken is heel belangrijk en het wordt nog zo vaak vergeten.

Regelmatig een back-up maken is een essentiële praktijk om je gegevens te beschermen en ervoor te zorgen dat je, in geval van een onvoorziene gebeurtenis, je gegevens kunt herstellen en je productiviteit niet wordt beïnvloed. Het is vooral belangrijk voor bedrijven, professionals en iedereen die waardevolle digitale gegevens bezit.

Een back-up maken is nodig om verschillende belangrijke redenen:

  1. Gegevensverlies voorkomen: Apparaten kunnen defect raken, harde schijven kunnen crashen, bestanden kunnen per ongeluk worden verwijderd, of je kunt slachtoffer worden van malware of ransomware.

  2. Bescherming tegen cyberaanvallen: Met de toename van cyberaanvallen, zoals ransomware, kunnen aanvallers je gegevens versleutelen en deze pas vrijgeven na betaling van losgeld. 

  3. Gebruikersfouten corrigeren: Menselijke fouten zijn onvermijdelijk en kunnen leiden tot gegevensverlies. 

  4. Bescherming tegen natuurrampen en diefstal: Natuurrampen zoals overstromingen of branden kunnen apparaten beschadigen en gegevens vernietigen. Een externe back-up die buiten het getroffen gebied wordt bewaard, kan je helpen om je gegevens te behouden. 

  5. Gemoedsrust: Het hebben van een back-up geeft je gemoedsrust, wetende dat je belangrijke gegevens veilig zijn, zelfs als er iets onverwachts gebeurt.

Kortom, een back-up maken is essentieel om je gegevens te beschermen, zowel op persoonlijk als zakelijk niveau. Het is een relatief eenvoudige voorzorgsmaatregel die enorme gevolgen kan hebben in het geval van gegevensverlies. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en dat je ze veilig bewaart op een ander opslagmedium of in de cloud.

smartphone broken

Welke bestanden moet je back-uppen?

Het is essentieel om de juiste bestanden te back-uppen, zodat je in geval van gegevensverlies weer toegang hebt tot je belangrijke gegevens. 

  1. Persoonlijke documenten: Dit omvat bestanden zoals tekstbestanden, spreadsheets, presentaties en andere documenten die je nodig hebt.

  2. Foto’s en video’s: Back-up al je waardevolle foto’s en video’s om dierbare herinneringen te behouden.

  3. Muziek en audiobestanden: Als je muziekverzameling belangrijk voor je is, zorg er dan voor dat je deze ook back-upt.

  4. E-mails en contacten: Als je e-mails en contacten op je computer of smartphone opslaat, is het verstandig om hiervan een back-up te maken.

  5. Applicatie-instellingen: Sommige applicaties hebben aangepaste instellingen die je hebt geconfigureerd. Het kan handig zijn om deze instellingen te back-uppen om tijd te besparen bij het opnieuw instellen van de applicaties.

  6. Webbrowser-bladwijzers: Als je een uitgebreide verzameling bladwijzers hebt, zorg er dan voor dat je ze regelmatig back-upt om te voorkomen dat je ze kwijtraakt.

  7. Softwarelicenties en sleutels: Houd een back-up van de licentiesleutels en activatiecodes van de software die je hebt aangeschaft, zodat je ze gemakkelijk kunt herstellen als je ooit je systeem opnieuw moet installeren.

  8. Mobiele apparaten: Als je een smartphone of tablet hebt, overweeg dan om je contacten, foto’s, video’s en andere belangrijke gegevens regelmatig te back-uppen naar een computer of cloudopslagdienst.

Het is belangrijk om je back-ups regelmatig bij te werken om ervoor te zorgen dat je altijd toegang hebt tot de meest recente versies van je gegevens. Door een strategie voor back-up en gegevensbeheer te implementeren, kun je je gegevens beschermen en mogelijke gegevensverliesscenario’s minimaliseren.

Welke toestellen moet je back-uppen

Het is verstandig om een back-up te maken van verschillende toestellen en apparaten die belangrijke gegevens bevatten. 

  1. Computer (laptop/desktop): Back-up van je computer is essentieel omdat het waarschijnlijk het belangrijkste apparaat is waarop je persoonlijke en zakelijke gegevens worden opgeslagen.

  2. Smartphone: Smartphones bevatten vaak veel waardevolle gegevens, waaronder foto’s, video’s, contacten, berichten, notities en andere persoonlijke informatie.

  3. Tablet: Als je een tablet gebruikt, is het belangrijk om deze ook regelmatig te back-uppen, vooral als je er belangrijke gegevens op bewaart.

  4. Externe harde schijven: Als je belangrijke gegevens op externe harde schijven opslaat, moet je ook overwegen om deze back-up te maken. Hoewel het al een soort van backup is, is het verstandig om nog een extra kopie elders te hebben.

  5. (NAS): Als je een NAS-apparaat gebruikt voor netwerkopslag, is het belangrijk om deze gegevens ook te back-uppen naar een andere locatie.

  6. Digitale camera’s: Als je veel foto’s en video’s maakt met een digitale camera, moet je ervoor zorgen dat je deze gegevens back-upt naar een computer of externe opslag.
  7. Wearable apparaten: Sommige draagbare apparaten, zoals smartwatches of fitness-trackers, kunnen gegevens bevatten die je wilt bewaren. Controleer of deze gegevens worden gesynchroniseerd en maak zo nodig een back-up.

Het is belangrijk om je back-upstrategie aan te passen aan de apparaten die je gebruikt en ervoor te zorgen dat je regelmatig back-ups maakt van alle gegevens die voor jou waardevol zijn. Door dit te doen, kun je ervoor zorgen dat je gegevens altijd beschermd zijn en gemakkelijk kunnen worden hersteld in geval van gegevensverlies.

 

Een back-up maken, hoe doe je dat?

Een back-up maken kan variëren afhankelijk van het type apparaat en de back-upmethode die je kiest. 

  1. Computer:
    Handmatige back-up: Sluit een externe harde schijf aan op je computer en kopieer de gewenste bestanden en mappen handmatig naar de externe schijf.

    Back-upsoftware: Gebruik back-upsoftware zoals Time Machine (voor Mac), File History (voor Windows) of andere third-party back-upsoftware om automatisch een back-up te maken van je bestanden op een externe schijf.

  2. Smartphone/tablet:
    Cloudback-up: Veel smartphones en tablets bieden ingebouwde cloudback-upopties, zoals iCloud (voor Apple-apparaten) of Google Backup (voor Android-apparaten). Schakel deze opties in om je gegevens naar de cloud te back-uppen.
  3.  Externe schijven/NAS: Gebruik eenvoudig de handmatige methode en kopieer de gewenste bestanden rechtstreeks naar de externe harde schijf of NAS.

Het is belangrijk om de back-up regelmatig bij te werken om ervoor te zorgen dat nieuwe gegevens worden opgenomen. 

Het is ook aan te raden om een back-up van belangrijke bestanden op meerdere locaties te bewaren, bijvoorbeeld op een externe harde schijf en in de cloud. Hierdoor ben je beter beschermd tegen verschillende soorten verliezen.

 

Back-up Opslagmedium

USB stick Philips

USB-stick

Samsung SSd in blauwe kleur

SSD-schijf

SD card Sandisk

SD-card

Back-up Software

EaseUs back-up voor thuis

O&O FileBackupimage 100823224 15340101

O & O Backup software

Windows back-up maken met One Drive

Om een back-up te maken op een Windows computer ga je als volgt te werk:

Ga naar het Windows logo onderaan links, 

Kies voor instellingen, 

Typ bovenaan in de zoekbalk, back-up in,

back-up instellingen

Kies voor OneDrive synchroniseren, en nu kun je de mappen selecteren die moet geback-upt zijn.

Je kan kiezen voor desktop, documenten of afbeeldingen, of je kunt ze allemaal selecteren.

backup one drive

MacOS back-up maken met Time Machine

Om een back-up te maken van Apple computer ga je als volgt te werk:

Ga naar het Apple logo links bovenaan,

Kies voor systeemvoorkeuren

time machine instellingen

Klik op “Time Machine” en selecteer schijf, daar moet je de schijf selecteren waar de back-up moet komen, dat kan een externe schijf zijn of een NAS.

Bevestig met “gebruik schijf”, en er wordt elk uur een back-up gemaakt van je bestanden.

timemachine back up

Back-up maken Android

Back-up van een Android smartphone of tablet wordt het meest gemaakt met een google account.

google drive op smartphone

Google Drive

Ga naar je google account, en naar instellingen …

Kies voor systeem en accounts en back-up, er zorg ervoor dat Google drive is ingeschakeld.

Op deze manier wordt altijd een back-up gemaakt van je gegevens.

iPhone foto's bekijken

Google foto's

Google foto’s is een online cloud waar u uw foto’s kunt bewaren.

Het voordeel van Google foto’s is dat je op elk toestel je foto’s kunt bekijken.

Als je de foto’s opslaat in de Google cloud, kun je nooit een foto verliezen en heb je altijd een back-up van je foto’s.

 

Meerdere opties:

Je kun je foto’s ook zoeken via zoektermen, als je bijvoorbeeld een foto genomen hebt jaren geleden van je hond, typ je gewoon in de zoekbalk “hond” in, en zie je alle foto’s waar een hond opstaat.

Ook kun je met Google de foto’s bewerken, alhoewel deze opties wel beperkt zijn tot basis functies.

Met Google-foto’s kun je ook een album maken met je favoriete foto’s, en kun je deze album ook delen met vrienden.

Back-up maken iOS (Apple)

Bij Apple toestellen zoals smartphone en tablet heeft Apple ook een standaard back-up.

iCloud

iCloud is een online opslagplaats waar je een back-up kunt bewaren.

Ga naar instellingen en klik op je naam,
Klik op iCloud en maak dat iCloud reservekopie, actief staat,
of de schuiver op groen staat.

Het moment je verbonden bent met het internet
neemt hij een back-up van alle gegevens.

cloudopslag

iCloud foto's

iCloud foto’s is een online opslagplaats voor al je foto’s.

Ga naar instellingen, scrol naar beneden tot je foto’s ziet staan, klik op foto’s en daar zet je de schuiver naast iCloud foto’s op groen, en nu worden je foto’s altijd geback-upt en bewaart.

Meerdere opties:

Via wijzig kun je de foto’s ook bewerken
zoals bijsnijden en belichting en foto draaien instellen.

op smartphone foto's bekijken

Vind mijn telefoon

De app Vind mijn telefoon is een manier om je telefoon op te sporen of terug te vinden, wanneer hij gestolen of verloren geraakt.

Dan kun je via een ander toestel je telefoon opsporen door de juiste locatie te vinden.

Google vind mijn telefoon app app
smartphone met google maps app

Android toestellen

Hoe doe je dat?

Instellen “zoek mijn telefoon”:

Ga naar je smartphone-instellingen

Kies beveiliging, vind mijn telefoon

Klik bovenaan de schuiver op aan

Toestel terugvinden na verlies of diefstal:

Typ in de Google-zoekbalk “vind mijn telefoon”

Je meldt je aan met je google account en je Google-wachtwoord

En nu zie je al je toestellen staan die verbonden zijn aan je e-mailadres

Nu kunt u uw telefoon traceren, een beltoon laten afgaan of op afstand de inhoud van je telefoon wissen.

Apple toestellen

Hoe doe je dat?

Instellen “zoek mijn iPhone”:

Ga naar instellingen, druk op je naam/iCloud en druk op “zoek mijn”.

Druk op  “zoek mijn iPhone” en daar kun je “zoek mijn iPhone” actief instellen, schuiver moet op groen staan.

Toestel terugvinden na verlies of diefstal:

Log in op een ander apparaat bij iCloud.

Als je ingelogd bent, zie je zoek iPhone staan, klik daarop en dan kun je al je Apple apparaten lokaliseren en terugvinden.

Je kunt ook op afstand en geluid laten afspelen of de gegevens op je iPhone laten wissen.

iphone find my iPhone app
tablet iPad find my phone app