smart tv met soundbar in woonkamer

Een smart tv kiezen, welke is de beste!

Het kiezen van een smart-tv kan een uitdagende taak zijn, en het hangt af van diverse factoren en opties. Een smart-tv, ook bekend als een slimme televisie, is een televisietoestel met geïntegreerd internet en interactieve functies.

Dit type tv stelt gebruikers in staat om muziek en video’s te streamen, te surfen op het internet, foto’s te bekijken en toegang te krijgen tot diverse op internet gebaseerde diensten. Bovendien bieden Smart TV’s de mogelijkheid voor gebruikers om geavanceerde applicaties, plug-ins en add-ons te installeren en uit te voeren op basis van hun specifieke platform.

Inhoud

Beste Smart Tv met WebOS

LG 55NANO816QA smart tv

LG 55NANO
0816QA

Eigenschappen

 • Formaat: 55 inch
 • Max Resolutie: Ultra HD/4K
 • Type scherm: Nano Cell
 • Tv Platform: WebOS
 • HDMI aansluitingen: 4
 • Energielabel: G
LG C2 OLED55C25LB smart tv

LG C2 OLED55C25LB

Eigenschappen

 • Formaat: 55 inch
 • Max Resolutie: Ultra HD/4K
 • Type scherm: OLED
 • Tv Platform: WebOS
 • HDMI aansluitingen: 4
 • Energielabel: G

Beste Smart Tv met Tizen

Samsung QE55QN85B smart tv

Samsung QE55QN85B

Eigenschappen

 • Formaat: 55 inch
 • Max Resolutie: Ultra HD/4K
 • Type scherm: Neo QLED
 • Tv Platform: Tizen
 • HDMI aansluitingen: 4
 • Energielabel: G
samsung QE55QN95B smart tv

Samsung QE55QN95B

Eigenschappen

 • Formaat: 55 inch
 • Max Resolutie: Ultra HD/4K
 • Type scherm: Neo QLED
 • Tv Platform: Tizen
 • HDMI aansluitingen: 4
 • Energielabel: G

Beste Smart Tv met Android

TCL 55C731 smart tv

TCL 55C731

Eigenschappen

 • Formaat: 55 inch
 • Max Resolutie: Ultra HD/4K
 • Type scherm: QLED
 • Tv Platform: Android TV
 • HDMI aansluitingen: 4
 • Energielabel: G
Xiaomi L55M6 Smart tv

Xiaomi L55M6

Eigenschappen

 • Formaat: 55 inch
 • Max Resolutie: Ultra HD/4K
 • Type scherm: OLED
 • Tv Platform: WebOS
 • HDMI aansluitingen: 3
 • Energielabel: G

Wat is een Smart TV?

Een smart-tv is een televisie die is verbonden met het internet, waardoor je niet alleen traditionele tv-programma’s kunt bekijken, maar ook toegang hebt tot diverse apps.

Met een smart-tv kun je gebruikmaken van apps en internetdiensten, waardoor je kunt streamen, gamen, online surfen en muziek afspelen. Het onderscheidende kenmerk van een smart-tv ten opzichte van een gewone tv is de aanwezigheid van een beveiligde mediaspeler met internetverbinding.

Een groot voordeel van een smart-tv is dat je geen extra apparaat nodig hebt om series en films te streamen, aangezien de mediaspeler al is ingebouwd.

Smart-tv’s worden geleverd met speciale besturingssystemen, zoals Android TV, Tizen of WebOS, waarmee je apps kunt installeren en gebruiken. Diverse tv-merken hebben hun eigen smart-tv-platform, zoals Android TV voor Philips en Sony, en Tizen voor Samsung.

Bekende apps voor smart-tv’s zijn onder andere Netflix, Disney+, YouTube en Spotify. Bij de aanschaf van een smart-tv is het belangrijk te controleren of je favoriete app wordt ondersteund door het televisiemerk.

In essentie biedt een smart-tv de mogelijkheid om naast traditioneel televisiekijken ook te genieten van diverse apps en internetdiensten, waardoor je een breed scala aan entertainmentopties hebt en een interactieve kijkervaring kunt beleven.

Besturingssysteem van je TV

Elk merk van smart-tv beschikt over zijn eigen unieke besturingssysteem en bijbehorende app store. Het besturingssysteem van een smart-tv kan verschillen afhankelijk van de fabrikant en het specifieke tv-model.

Samsung maakt bijvoorbeeld gebruik van Tizen, terwijl Sony, Philips en TCL Android TV gebruiken.

LG daarentegen heeft WebOS als besturingssysteem, en Panasonic maakt gebruik van My Home Screen.

Smart Tv met Tizen

Samsung smart-tv’s worden uitgerust met het Tizen-besturingssysteem, dat doelbewust is ontworpen om zowel stijlvol te ogen als naadloos aan te sluiten bij de esthetiek van de tv.

Tizen OS biedt een reeks intuïtieve functies en voordelen voor gebruikers.

Stijlvol ontwerp: Tizen OS is gestileerd om strak en elegant over te komen, en vormt zo een harmonieuze aanvulling op het algehele ontwerp van Samsung smart-tv’s.

Smart Hub: De Smart Hub fungeert als een centrale hub waar gebruikers al hun gewenste tv-inhoud kunnen vinden. In de nieuwste serie Samsung-tv’s is de Smart Hub vernieuwd, waardoor deze nu extra functies en diensten biedt die relevant zijn voor gebruikers. Hierbij zijn populaire streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime al vooraf geïnstalleerd op de Smart Hub.

Eenvoudige brondetectie: Tizen OS vereenvoudigt het proces van het aansluiten van meerdere apparaten op de tv. Het kan automatisch alle aangesloten bronnen detecteren en identificeren, waardoor gebruikers niet langer hoeven uit te vogelen welk apparaat op welke poort is aangesloten.

Kortom, smart-tv’s met Tizen bieden een gebruiksvriendelijke en intuïtieve ervaring, gekenmerkt door een stijlvol ontwerp en handige functies zoals de Smart Hub en eenvoudige brondetectie.

Smart TV met Android

Smart-tv’s met het Android-besturingssysteem bieden een uitgebreide reeks functies en voordelen voor gebruikers.

Gepersonaliseerde interface: Android TV beschikt over een gepersonaliseerde interface die vergelijkbaar is met die van uw smartphone. Deze interface is eenvoudig te navigeren en aan te passen, waardoor gebruikers snel toegang hebben tot hun favoriete apps en inhoud.

Brede app-selectie: Android TV biedt een breed scala aan apps die gedownload kunnen worden, waaronder populaire streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Hulu. Gebruikers kunnen ook games en andere apps downloaden uit de Google Play Store.

Eenvoudig streamen: Android TV maakt het eenvoudig om inhoud van uw Android-apparaat naar uw tv te streamen. U kunt foto’s, video’s, series en apps van uw Android-apparaat naar uw tv casten.

Spraakbesturing: Android TV is uitgerust met een ingebouwde Google Assistent, waarmee gebruikers hun tv met spraakopdrachten kunnen bedienen. Dit stelt gebruikers in staat om met hun stem naar inhoud te zoeken, het volume aan te passen en zelfs smarthome-apparaten te bedienen.

Compatibiliteit: Android TV is compatibel met een breed scala aan apparaten, waaronder smartphones, tablets en laptops. Dit maakt het eenvoudig om content van andere apparaten aan te sluiten en naar de tv te streamen.

Over het algemeen bieden smart-tv’s met Android een gebruiksvriendelijke en aanpasbare ervaring, met een brede selectie aan apps en eenvoudige streamingmogelijkheden. De ingebouwde Google Assistent en de compatibiliteit met andere apparaten maken het voor veel gebruikers een handige keuze.

Smart TV met WebOS

Smart-tv’s met webOS presenteren een uitgebreide reeks functies en voordelen voor gebruikers.

Gebruiksvriendelijke interface: webOS biedt een intuïtieve en gemakkelijk te navigeren interface. Het zorgt voor een naadloze ervaring, waardoor gebruikers moeiteloos toegang hebben tot hun favoriete apps en inhoud.

Brede app-selectie: webOS beschikt over een ruime keuze aan downloadbare apps, waaronder bekende streamingdiensten zoals Netflix, Hulu en Amazon Prime Video. Bovendien hebben gebruikers toegang tot diverse andere entertainmentopties, zoals nieuws, sport en games.

Magic Remote: LG smart-tv’s met webOS worden geleverd met een Magic Remote, waarmee gebruikers hun tv eenvoudig kunnen bedienen met gebaren en spraakopdrachten. Hierdoor wordt het makkelijker om door menu’s te navigeren, naar inhoud te zoeken en andere aangesloten apparaten te beheren.

Inhoudsontdekking: webOS biedt een functie voor het ontdekken van inhoud, waarmee gebruikers nieuwe en boeiende content kunnen vinden. Het presenteert gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van het kijkgedrag en de voorkeuren van de gebruiker.

Compatibiliteit: webOS is compatibel met diverse streamingdiensten en apparaten, waardoor het eenvoudig is om content van smartphones en andere apparaten naar de tv te streamen. Dit garandeert een naadloze en handige kijkervaring.

Kortom, smart-tv’s met webOS bieden een gebruiksvriendelijke interface, een uitgebreide selectie aan apps en handige functies zoals de Magic Remote en inhoudsontdekking. Ze leveren een moeiteloze en plezierige kijkervaring voor gebruikers.

Smart TV met My Home Screen

Smart-tv’s met My Home Screen presenteren een uitgebreide reeks functies en voordelen voor gebruikers.

Gepersonaliseerde interface: My Home Screen biedt een op maat gemaakte interface waarmee gebruikers hun tv-ervaring kunnen aanpassen. Het zorgt voor een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface, waardoor het eenvoudig is om te navigeren en toegang te krijgen tot inhoud.

Eenvoudig streamen: Met My Home Screen kunnen gebruikers moeiteloos inhoud van hun Android-apparaten naar hun Samsung Smart TV streamen. Dit maakt het mogelijk om naadloos foto’s, video’s, series en apps te casten.

Afstandsbediening: My Home Screen maakt het voor gebruikers mogelijk om hun tv te bedienen met hun smartphone. Deze functie stelt gebruikers in staat om hun smartphone als afstandsbediening te gebruiken, wat bijdraagt aan gemak en gebruiksgemak.

Extra functies: My Home Screen biedt diverse extra functies, zoals privé luisteren, het inschakelen van de tv vanaf uw smartphone, slimme toetsenbordinvoer, donkere modus en meer. Deze functies verbeteren de algehele gebruikerservaring en bieden extra gemak.

Compatibiliteit: My Home Screen is specifiek ontworpen voor Samsung Smart TV’s, waardoor compatibiliteit en optimale prestaties worden gegarandeerd. Gebruikers kunnen zonder compatibiliteitsproblemen genieten van de voordelen van My Home Screen op hun Samsung Smart TV.

Kortom, smart-tv’s met My Home Screen bieden een op maat gemaakte en gebruiksvriendelijke interface, eenvoudige streamingmogelijkheden en extra functies voor meer gemak. Ze garanderen een naadloze en plezierige kijkervaring voor gebruikers.

Welk besturingssysteem kiezen:

Hoe maak je nu de keuze, welk besturingssysteem is het beste voor mij?

Welk besturingssysteem je ook kiest, hangt een beetje af van persoonlijke voorkeur, de belangrijkste punten zijn:

 • welke apps wil je installeren
 • Spraakherkenning
 • Google assistent of Amazon Alexa 
 • Chromecast ingebouwd
 • Welk extern toestel wil je streamen, Android of Apple
 • Wat is voor mij het gebruiksvriendelijkste

Het TV scherm

Smart tv bestaan er in alle soorten en formaten, vaak kom je de namen LCD, LED, OLED, QLED, HDR, 4K en Full HD tegen, waar wat betekent dit nu precies?

Vroeger waren alle tv’s LCD schermen, maar de technologie is ondertussen veel veranderd, en er is nu een enorme keuze in tv’s, maar welke kies je nu het best?

LCD scherm

Liquid Crystal Display (LCD):

LCD-tv’s maken gebruik van vloeibare kristallen in combinatie met achtergrondverlichting door kleine ledlampjes.

Ze kenmerken zich door een relatief kosteneffectieve productie en leveren goede prestaties.

Het opvallende vermogen van LCD-tv’s om zeer helder te zijn, maakt ze bijzonder geschikt voor gebruik in goed verlichte ruimtes.

Echter, vanwege de achtergrondverlichting ervaren LCD-tv’s uitdagingen bij het weergeven van diepe zwarttinten.

LED Scherm

LED-tv’s maken gebruik van ledlampjes voor de achtergrondverlichting van het lcd-scherm. Het scherm zelf bestaat uit vloeibare kristallen die vanaf de achterzijde worden belicht door deze ledlampjes.

Dankzij hun efficiënte ontwerp zijn LED-tv’s relatief voordelig om te produceren en leveren ze solide prestaties.

Een beperking van LED-tv’s is echter dat ze moeite hebben met het weergeven van diep zwart vanwege de aanwezige achtergrondverlichting.

Belangrijk om te benadrukken is dat LED-tv’s in essentie hetzelfde zijn als LCD-tv’s, maar met het verschil dat de achtergrondverlichting wordt verzorgd door LED-lampen.

OLED Scherm

Organic Light-Emitting Diode (OLED):

OLED-tv’s maken gebruik van organische materialen die licht uitzenden wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. Wat OLED uniek maakt, is dat elke individuele pixel volledig kan worden uitgeschakeld, waardoor een diep en waarachtig zwart wordt bereikt.

De voordelen van OLED-tv’s zijn evident: ze bieden niet alleen aanzienlijk diepere zwarttinten, maar ook een superieur contrast in vergelijking met LCD-tv’s.

Bovendien genieten OLED-tv’s van een bredere kijkhoek en een snellere responstijd, wat bijdraagt aan een indrukwekkende visuele ervaring.

vrouw kijkt naar smart tv met android aan muur
smart tv uitgestald in winkel

QLED Scherm

Quantum Dot Light-Emitting Diode (QLED):

QLED-tv’s maken gebruik van quantum dots, nanokristallen die licht uitzenden wanneer ze worden blootgesteld aan een lichtbron. Hierdoor kunnen ze een breed kleurengamma en een hoge helderheid bereiken.

De kracht van QLED-tv’s komt tot uiting in hun uitstekende kleurechtheid, waardoor ze levendige en nauwkeurige kleuren kunnen produceren. Deze technologie draagt bij aan een indrukwekkende beeldkwaliteit die voldoet aan de verwachtingen van veeleisende kijkers.

Beeldverbeterde functies

HDR Scherm

HDR, wat staat voor High Dynamic Range, is een technologie die in staat is om een breder scala aan kleuren en helderheidsniveaus te produceren dan traditionele tv’s. Het resultaat is een verbeterde beeldkwaliteit en een meer realistische weergave van beelden.

De implementatie van HDR maakt gebruik van geavanceerde paneeltechnologie om dit uitgebreide kleurbereik en contrast te leveren, en het legt veel nadruk op helderheid en verlichting.

Om HDR-inhoud te kunnen bekijken, is een beeldscherm nodig dat compatibel is met HDR. Het is belangrijk op te merken dat HDR niet gebonden is aan resolutie, waardoor er HDR-geschikte tv’s beschikbaar zijn in verschillende schermformaten. Dit geeft consumenten de flexibiliteit om te genieten van de voordelen van HDR ongeacht het gekozen schermformaat.

Full HD Scherm

Een Full HD-scherm heeft een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 1920 x 1080 pixels, ook wel bekend als 1080p of FHD. Full HD-tv’s en monitoren zijn wijdverspreid en verkrijgbaar in diverse formaten en prijsklassen.

Dankzij de 1080p-resolutie biedt Full HD een uitstekende kijkervaring voor veelvoorkomende content, zoals tv-programma’s, films en games.

Het voornaamste onderscheid tussen Full HD en andere resoluties, zoals Ultra HD (4K), ligt in de resolutie zelf. Full HD heeft een lagere resolutie dan Ultra HD, wat resulteert in minder pixels en daarmee minder detail in het beeld.

Een Full HD-scherm, met zijn 1920 x 1080 pixels, illustreert de scherpte van het beeld. Het principe is eenvoudig: hoe meer pixels, des te scherper het beeld.

4K 8K of Ultra HD

2K, 4K, 8K en 10K vertegenwoordigen verschillende schermresoluties, onderscheiden door het aantal pixels dat op het scherm wordt weergegeven en dus de mate van detail in de afbeelding. Een hoger aantal pixels resulteert in een betere weergavekwaliteit.

 • 2K: 2048 x 1080 pixels
 • 4K of Ultra HD: 3840 x 2160 pixels
 • 8K: 7680 x 4320 pixels
 • 10K: 10240 x 4320 pixels

Hoewel 4K en UHD vaak door elkaar worden gebruikt, zijn ze technisch gezien niet hetzelfde. UHD staat voor Ultra High Definition en is de opvolger van Full HD, met een resolutie van 3840 x 2160 pixels, vier keer hoger dan die van zijn voorganger. Aan de andere kant verwijst 4K naar een horizontale weergaveresolutie van ongeveer 4.000 pixels, en het dominante 4K-formaat in televisie en consumentenmedia is 3840 x 2160 (4K UHD).

8K vertegenwoordigt een nog hogere resolutie dan 4K, met 7680 x 4320 pixels, wat vier keer meer pixels betekent dan 4K. Het verschil tussen 4K en 8K ligt in het hogere aantal pixels, wat resulteert in een superieure resolutie en de mogelijkheid om meer detail weer te geven. Momenteel is er echter zeer beperkte 8K-content beschikbaar, en 8K-tv’s zijn duurder dan hun 4K-tegenhangers.

smart tv verschillende grootte
smart tv met soundbar in woonkamer

Grootte van het TV Scherm

De grootte van het scherm van je Smart-tv wordt bepaald door verschillende factoren:

 1. Grootte van de kamer: De afmetingen van de ruimte waarin je de tv plaatst, spelen een cruciale rol bij het kiezen van de schermgrootte. Over het algemeen geldt dat een grotere kamer zich leent voor een groter schermformaat, terwijl een kleinere kamer beter geschikt is voor een bescheidener scherm.

 2. Ideale kijkafstand: De optimale kijkafstand hangt samen met de grootte van het tv-scherm. Bijvoorbeeld, voor een 32-inch tv is de ideale kijkafstand maximaal 2,5 meter, terwijl voor een 65-inch tv een afstand van ongeveer 3 meter ideaal is.

Het is essentieel om zowel de grootte van de kamer als de ideale kijkafstand in overweging te nemen om een optimale kijkervaring te garanderen.

Welke Smart Tv kiezen

De keuze om een Smart te kiezen, hangt veel af van persoonlijke keuze :

 • welke besturingssysteem
 • hoe groot moet de smart tv zijn
 • welke aansluitingen heb ik nodig
 • en natuurlijk ook de prijs dat je wilt betalen voor de smart tv

Met deze opties kan je een smart tv kiezen die voor geschikt is.

Veel plezier!

Lees ook:

smart tv op witte tv kast

Hoe maak je van een gewone Tv
een Smart Tv

Lees verder