SSD op achterkant van geopende laptop

Hoe een harde schijf klonen

Harde schijf klonen is het proces van het maken van een exacte kopie van alle inhoud van een schijf naar een andere.

Dit omvat het dupliceren van het besturingssysteem, programma’s, bestanden en instellingen.

De gekloonde schijf is identiek aan het origineel, waardoor het als volledige vervanging kan dienen.

Voordelen zijn onder andere het maken van een complete back-up, vereenvoudigde gegevensoverdracht naar een nieuwe schijf, systeemmigratie naar een andere computer, en upgraden naar een grotere schijf zonder gegevensverlies of handmatige configuratie.

Inhoud

Waarom een harde schijf klonen

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om een harde schijf te klonen:

 1. Back-up: Het maken van een exacte kopie van je harde schijf is een effectieve manier om een back-up van al je gegevens te maken. Als er iets met je originele harde schijf gebeurt, zoals een hardwarefout, virusinfectie of per ongeluk verwijderde bestanden, kun je de gekloonde schijf gebruiken om je gegevens te herstellen.

 2. Gegevensoverdracht naar een nieuwe schijf: Als je van plan bent om je huidige harde schijf te vervangen door een nieuwe, kun je de oude harde schijf klonen naar de nieuwe. Hierdoor hoef je niet al je gegevens handmatig over te zetten en kun je snel weer aan de slag met je nieuwe schijf.

 3. Systeemmigratie: Als je van plan bent om je besturingssysteem naar een nieuwe computer over te zetten, kun je de harde schijf van je oude computer klonen naar de nieuwe. Dit zorgt ervoor dat al je instellingen, programma’s en bestanden behouden blijven op de nieuwe computer, waardoor je een soepele overgang hebt zonder dat je alles opnieuw hoeft in te stellen.

 4. Upgraden naar een grotere schijf: Als je huidige harde schijf te weinig opslagruimte heeft en je wilt upgraden naar een grotere schijf, kun je de oude harde schijf klonen naar de nieuwe. Hierdoor behoud je al je gegevens en kun je direct gebruikmaken van de extra opslagruimte.

Kortom, een harde schijf klonen is een handige manier om gegevens te back-uppen, gegevens over te dragen naar een nieuwe schijf, systeemmigratie uit te voeren of te upgraden naar een grotere schijf, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Twee externe portable ssd liggen op elkaar
Externe portable ssd staat naast iMac

Wat heb ik nodig om een harde schijf te klonen

Om een harde schijf te klonen, heb je de volgende dingen nodig:

 1. Bronschijf: Dit is de harde schijf waarvan je een kloon wilt maken. Zorg ervoor dat de bronschijf correct functioneert en dat je toegang hebt tot alle gegevens die je wilt klonen.

 2. Doelschijf: Dit is de schijf waarop je de kloon wilt maken. Zorg ervoor dat de doelschijf voldoende capaciteit heeft om alle gegevens van de bronschijf te bevatten.

 3. Kloonsoftware: Je hebt speciale kloonsoftware nodig om het kloonproces uit te voeren. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar, zoals Clonezilla, EaseUS Todo Backup, Acronis True Image, enz. Kies een programma dat aan je behoeften voldoet en download/installeer het op je computer.

 4. Verbindingskabels: Als je de harde schijven intern wilt aansluiten, zorg er dan voor dat je de juiste SATA-kabels hebt om de harde schijven op het moederbord van je computer aan te sluiten. Als je externe harde schijven gebruikt, heb je mogelijk een USB-dockingstation of een vergelijkbaar apparaat nodig om de schijven via USB aan te sluiten.

 5. Computer: Je hebt een werkende computer nodig waarop je de kloonsoftware kunt installeren en het kloonproces kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je voldoende vrije ruimte hebt op je computer om de kloonsoftware te installeren en om de gekloonde gegevens tijdelijk op te slaan.

Zorg ervoor dat je vooraf een back-up maakt van belangrijke gegevens op de doelschijf voordat je begint met het kloonproces, aangezien alle gegevens op de doelschijf worden gewist tijdens het klonen.

Hoe een harde schijf klonen

Om een harde schijf te klonen, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

Opmerking: Het klonen van een harde schijf kan gevoelige gegevens bevatten, dus zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt om je gegevens te beschermen voordat je begint.

 1. Zorg ervoor dat je een doelschijf hebt met voldoende capaciteit om alle gegevens van de bronschijf te bevatten.
 2. Sluit zowel de bron- als de doelschijf aan op je computer. Dit kan worden gedaan via SATA-kabels voor interne harde schijven of via een USB-dockingstation voor externe harde schijven.
 3. Start je computer op en zorg ervoor dat beide schijven correct worden gedetecteerd door het besturingssysteem.
 4. Gebruik kloonsoftware om de harde schijf te klonen. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar, zoals Clonezilla, EaseUS Todo Backup, Acronis True Image, enz. Kies een programma dat aan je behoeften voldoet en installeer het op je computer.
 5. Start de kloonsoftware en selecteer de bronschijf die je wilt klonen.
 6. Selecteer de doelschijf waarop je de kloon wilt maken. Zorg ervoor dat je de juiste schijf selecteert, want alle gegevens op de doelschijf worden gewist tijdens het kloonproces.
 7. Configureer eventuele kloonopties die beschikbaar zijn in de software, zoals het vergroten of verkleinen van partities, het al dan niet klonen van verborgen partities, enz.
 8. Start het kloonproces en wacht tot het voltooid is. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van de schijf en de snelheid van je computer.
 9. Zodra het kloonproces is voltooid, controleer je of de doelschijf correct is gekloond. Start je computer opnieuw op en zorg ervoor dat het besturingssysteem en alle gegevens op de doelschijf correct functioneren.

Het exacte proces en de beschikbare opties kunnen verschillen afhankelijk van de gebruikte kloonsoftware. Het is raadzaam om de documentatie of handleiding van de specifieke software te raadplegen voor gedetailleerde instructies.

Software om harde schijf te klonen

Clonezilla is een gratis en open-source softwareprogramma dat beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOS en Linux.

Je kunt Clonezilla gebruiken op zowel desktop- als serveromgevingen, ongeacht het besturingssysteem dat je gebruikt.

Het biedt ondersteuning voor het klonen van harde schijven en partities op verschillende platforms. Dus, ongeacht welk besturingssysteem je gebruikt, kun je Clonezilla gebruiken om je schijven te klonen.

Hoe Clonezilla downloaden

 1. Download Clonezilla: Ga naar de officiële Clonezilla-website (clonezilla.org) en download de juiste versie voor jouw systeem (bijvoorbeeld Clonezilla Live voor een opstartbare USB-stick).
 2. Maak een opstartbaar medium: Als je Clonezilla vanaf een USB-stick wilt gebruiken, maak dan een opstartbare USB-stick met behulp van software zoals Rufus (voor Windows) of Etcher (voor macOS en Linux).

Opstarten vanuit stick

 1. Start op vanaf Clonezilla: Steek het opstartbare medium (USB-stick of CD) in de computer waarvan je een kloon wilt maken.Start de computer opnieuw op en zorg ervoor dat deze opstart vanaf het opstartbare medium.
 2. Kies Clonezilla-modus: Na het opstarten verschijnt het Clonezilla-startmenu. Kies de gewenste modus. De “device-image” modus wordt meestal gebruikt om een volledige harde schijf of partitie te klonen.
 3. Selecteer bron- en doelstations: Clonezilla vraagt je om de bron- en doelstations te selecteren. Het bronstation is de harde schijf of partitie die je wilt klonen, terwijl het doelstation de bestemming is waar de kloon wordt opgeslagen (bijvoorbeeld een externe harde schijf).
 4. Configureer de kloonopties: Je hebt de mogelijkheid om verschillende kloonopties te configureren, zoals het comprimeren van de kloon, het overschrijven van doelgegevens en het partitioneren van het doelstation. Pas deze opties aan volgens jouw behoeften.

Kloonproces

 1. Start het kloonproces: Nadat je alle instellingen hebt geconfigureerd, zal Clonezilla je vragen om het kloonproces te bevestigen voordat het begint. Controleer nogmaals of je de juiste bron- en doelstations hebt geselecteerd en bevestig om het kloonproces te starten.
 2. Wacht op voltooiing: Clonezilla begint met het klonen van de harde schijf of partitie. Het proces kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van de gegevens en de snelheid van de stations. Wacht geduldig tot het kloonproces is voltooid.

Nadat het kloonproces is voltooid, kun je de gekloonde harde schijf of partitie gebruiken zoals gewenst. Zorg ervoor dat je de kloon controleert om er zeker van te zijn dat alle gegevens correct zijn overgebracht voordat je de originele harde schijf of partitie verwijdert of wijzigt.

Acronis True Image

Hoe Acronis True Image downloaden

 1. Download en installeer Acronis True Image: Ga naar de officiële website van Acronis en download de True Image-software. Volg de instructies om de software op je computer te installeren.

Start Acronis True Image

 1. Start Acronis True Image: Nadat de installatie is voltooid, start je het programma vanuit het startmenu of de snelkoppeling op je bureaublad.
 2. Maak een nieuw schijfback-upplan: In het hoofdvenster van Acronis True Image zie je verschillende opties. Kies de optie “Backup” of “Back-up maken” om een nieuw back-upplan te maken.

 3. Selecteer de bron- en doelschijven: Acronis True Image toont een lijst met beschikbare harde schijven en partities. Selecteer de bronschijf die je wilt klonen. Dit is de schijf waarvan je een kopie wilt maken. Kies vervolgens de doelschijf waarop de kloon moet worden opgeslagen. Zorg ervoor dat de doelschijf voldoende ruimte heeft om alle gegevens van de bronschijf te bevatten.

 4. Configureer de klooninstellingen: Acronis True Image biedt verschillende klooninstellingen die je kunt aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om een volledige schijfkloon uit te voeren of specifieke partities te klonen. Pas de instellingen aan volgens jouw voorkeuren.

Kloonproces

 1. Configureer de klooninstellingen: Acronis True Image biedt verschillende klooninstellingen die je kunt aanpassen. Je kunt ervoor kiezen om een volledige schijfkloon uit te voeren of specifieke partities te klonen. Pas de instellingen aan volgens jouw voorkeuren.
 2. Start het kloonproces: Controleer nogmaals of je de juiste bron- en doelschijven hebt geselecteerd en configureer de gewenste instellingen. Klik op de knop “Back-up starten” of een vergelijkbare knop om het kloonproces te starten.

 3. Wacht op voltooiing: Acronis True Image begint met het klonen van de harde schijf. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de grootte van de gegevens en de snelheid van de schijven. Wees geduldig en wacht tot het kloonproces is voltooid.

Zodra het kloonproces is voltooid, kun je de doelschijf gebruiken als een exacte kopie van de bronschijf. Controleer de gekloonde schijf om er zeker van te zijn dat alle gegevens correct zijn overgebracht voordat je de originele harde schijf verwijdert of wijzigt.

Besluit:

Een harde schijf klonen is de beste manier om al je gegevens over te zetten naar een nieuwe schijf.

Al met al biedt het klonen van een harde schijf een waardevolle oplossing voor het migreren van gegevens en het veiligstellen van je systeem.

Door de stappen zorgvuldig te volgen en rekening te houden met mogelijke uitdagingen, kun je een naadloze overgang bereiken en je gegevens veilig en effectief dupliceren.

Geverifieerd door MonsterInsights