veilige modus windows

Hoe veilige modus opstarten in Windows 11

Hoe veilige modus opstarten in Windows 11.

Veilige modus is een essentiële functie in Windows-besturingssystemen die gebruikers in staat stelt om problemen met hun computer op te lossen door alleen de meest fundamentele systeemfuncties te laden.

Of je nu te maken hebt met hardnekkige softwareproblemen, malware-infecties, of stuurprogrammaconflicten, het opstarten in veilige modus kan vaak een cruciale stap zijn in het oplossen van deze problemen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je veilige modus kunt opstarten in Windows 11, met gedetailleerde instructies en verschillende methoden om dit te bereiken.

Waarom kiezen voor veilige modus?

Voordat we ingaan op de specifieke stappen om veilige modus op te starten in Windows 11, laten we eens kijken naar waarom deze modus zo belangrijk is. Veilige modus biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. Probleemoplossing: Het opstarten in veilige modus kan helpen bij het identificeren en oplossen van problemen met software, drivers of systeeminstellingen die normaal gesproken de normale werking van Windows kunnen verstoren.

 2. Malware Verwijdering: Veilige modus minimaliseert de hoeveelheid software die wordt geladen, wat het gemakkelijker maakt om malware te detecteren en te verwijderen zonder dat deze actief interferentie kan veroorzaken.

 3. Stuurprogramma Problemen: Als recent geïnstalleerde stuurprogramma’s problemen veroorzaken, kan het opstarten in veilige modus helpen om deze conflicten te isoleren en te corrigeren.

Methoden voor het opstarten in veilige modus

Windows 11 biedt verschillende methoden om veilige modus te starten, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Hieronder staan enkele van de meest gebruikte methoden:

Methode 1: Gebruik van de Instellingen

 1. Klik op de Startknop in de taakbalk en selecteer het tandwielpictogram om de Instellingen te openen.

 2. Ga naar “Bijwerken en beveiliging” en klik vervolgens op “Herstel” in het linkerdeelvenster.

 3. Zoek onder “Geavanceerd opstarten” naar de optie “Nu opnieuw opstarten” en klik erop.

 4. Na het opnieuw opstarten krijg je een menu met verschillende opties. Kies hier “Problemen oplossen” > “Geavanceerde opties” > “Opstartinstellingen” en klik vervolgens op “Opnieuw opstarten“.

 5. Zodra je pc opnieuw is opgestart, krijg je een lijst met opstartopties te zien. Druk op de toets ‘5’ of de functietoets die overeenkomt met “Veilige modus inschakelen”.

veilige modus windows
veiliege modus advanced
veiliege modus startup
veiliege modus settings

Methode 2: Gebruik van de Aanmeldscherm

 1. Op het aanmeldscherm van Windows 11, klik op de aan/uit-knop in de rechterbenedenhoek.

 2. Houd de Shift-toets ingedrukt en klik vervolgens op “Opnieuw opstarten“.

 3. Volg vervolgens dezelfde stappen als hierboven, waarbij je via “Problemen oplossen” > “Geavanceerde opties” > “Opstartinstellingen” gaat en ten slotte “Veilige modus inschakelen” selecteert.

Methode 3: Gebruik van de Opdrachtprompt

 1. Open de Opdrachtprompt als beheerder door met de rechtermuisknop op de Startknop te klikken en “Opdrachtprompt (Admin)” te selecteren.

 2. Typ het volgende commando en druk op Enter: bcdedit /set {default} safeboot minimal

 3. Herstart je computer. Windows zal nu opstarten in veilige modus.

 4. Als je wilt terugkeren naar de normale opstartmodus, herhaal je de bovenstaande stappen, maar vervang je het commando door: bcdedit /deletevalue {default} safeboot

Het belang van veilige modus in Windows 11

Veilige modus is een waardevol instrument voor zowel beginnende als ervaren gebruikers van Windows.

Het biedt een gecontroleerde omgeving waarin problemen met het besturingssysteem kunnen worden geïdentificeerd en opgelost zonder verdere schade aan te richten.

Het vermogen om op te starten in veilige modus kan het verschil maken tussen het snel oplossen van een probleem en het veroorzaken van verdere complicaties.

Conclusie:

Het opstarten in veilige modus is een fundamentele vaardigheid die elke Windows 11-gebruiker zou moeten beheersen.

Of je nu te maken hebt met softwareproblemen, malware-infecties, of stuurprogrammaconflicten, veilige modus biedt een veilige omgeving om deze problemen aan te pakken.

Door de verschillende methoden te begrijpen om veilige modus op te starten, kun je effectief problemen diagnosticeren en oplossen, waardoor de algehele stabiliteit en prestaties van je systeem worden verbeterd.

Geverifieerd door MonsterInsights