StartJePagina

vrouw houd hoofd vast bij computerproblemen

Meest voorkomende computerproblemen Windows

Computerproblemen Windows, iedereen heeft er al eens mee te maken gehad.

Hoe kun je computerproblemen Windows zelf oplossen.

Computerproblemen met Windows kunnen erg vervelend zijn en variëren van kleine problemen tot ernstige storingen.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren op uw computer en eventuele problemen zo snel mogelijk op te lossen om verdere schade te voorkomen.

Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar voor deze problemen, zoals het uitvoeren van de Wi-Fi-troubleshooter, het controleren van de batterij of kabels, het resetten van de printer, het controleren van de geluidsinstellingen. In dit artikel zullen we enkele van deze oplossingen bespreken om u te helpen deze problemen op te lossen.

Inhoud

vrouw kijkt gestresseerd naar computerscherm

Computer start niet meer op

Wanneer je computer weigert op te starten na het indrukken van de startknop, kan er bij velen een gevoel van paniek ontstaan.

Als je laptop in deze situatie verkeert, zijn er specifieke stappen die je kunt ondernemen om het probleem aan te pakken:

Voeding of batterij controleren computer

Na het indrukken van de startknop zonder enige respons, zijn er verschillende stappen die je kunt doorlopen:

  1. Controleer allereerst of de voedingskabel correct is aangesloten of, indien van toepassing, of de batterij van je laptop voldoende is opgeladen.

  2. Hoewel het misschien voor de hand lijkt, kan zelfs de meest ervaren gebruiker vergeten te controleren, vooral bij desktops waar de kabels vaak aan de achterkant zijn geplaatst.

  3. Als dit geen resultaat oplevert, test dan of de stroomkabel naar behoren functioneert en of de batterij nog oplaadt.

  4. Probeer de laptop op te starten met alleen de voedingskabel, zonder de batterij. Als dit lukt, wijst dit mogelijk op een probleem met de batterij.

Door deze stappen systematisch te volgen, kun je potentiële oorzaken van het opstartprobleem identificeren en gericht actie ondernemen.

RAM geheugen testen

Als je computer niet meer wil opstarten, is het raadzaam om het RAM-geheugen, ook wel werkgeheugen genoemd, te testen. Zonder werkend RAM-geheugen kan de computer namelijk niet opstarten.

Optie 1:

Een handige methode hiervoor is het gebruik van MemTest86. Download het programma op een andere computer en zet het bestand op een USB-stick. Nadat de USB-stick is geprepareerd, steek je deze in de desbetreffende computer en start je de computer op vanaf de stick. MemTest86 controleert vervolgens het RAM-geheugen, en aan de hand van het logbestand kun je eventuele fouten identificeren. In onderstaande video wordt dit proces gedetailleerd uitgelegd.

Optie 2:

Een andere mogelijkheid is om fysiek in de computerkast van je desktop te kijken of, in het geval van een laptop, de behuizing te openen. Controleer of het RAM-geheugen stevig in de sleuf zit. Soms kan het voorkomen dat het RAM-geheugen losraakt door bijvoorbeeld bewegingen en schokken. Haal het RAM-geheugen voorzichtig los en plaats het weer stevig terug in de sleuf.

Door deze stappen te volgen, kun je mogelijke problemen met het RAM-geheugen identificeren en verhelpen, wat wellicht het opstartprobleem van de computer kan oplossen.

ram geheugen wordt geplaatst op moederbord

Je kan Ram geheugen aankopen bij Bol.com of CoolBlue

Harde schijf controleren

Controleren op fouten

De harde schijf is een essentieel onderdeel om je computer correct te laten opstarten. Als er fouten in de harde schijf optreden, kan dit leiden tot problemen bij het opstarten van je computer.

Om eventuele fouten in de harde schijf te controleren, kun je gebruikmaken van de opdrachtprompt en de “chkdsk” commando. Volg deze stappen als je computer nog opstart:

  1. Klik op het Windows-logo en gebruik de zoekbalk.
  2. Typ “cmd” en bevestig, maar voer het programma uit als administrator.
  3. Typ vervolgens “chkdsk /f /r c:” in de opdrachtprompt. Hierbij staat “C” voor de naam van de desbetreffende schijf. Als je harde schijf een andere letter heeft, pas deze dan aan.
  4. Bevestig de invoer. Wanneer je de computer opnieuw opstart, zal deze functie worden uitgevoerd, waarbij de schijf wordt gecontroleerd en indien mogelijk hersteld.

Deze eenvoudige stappen kunnen helpen bij het identificeren en verhelpen van fouten in de harde schijf, waardoor de kans op een succesvolle opstartprocedure van je computer wordt vergroot.

Herstellen met opstart CD

Wanneer je computer niet meer wil opstarten, kun je het volgende proberen:

  1. Gebruik je installatie-cd en start de computer op vanaf die cd. Hierdoor kom je in de herstelmodus terecht.

  2. Kies voor de optie “Problemen oplossen”, vervolgens “Geavanceerde opties”, en selecteer “Opdrachtprompt”. Volg dan de eerder vermelde instructies.

Een alternatieve mogelijkheid, die wel meer technische ervaring vereist, is het verwijderen van de harde schijf uit de computer en deze testen via een andere computer. Dit is echter aanzienlijk complexer en wordt aanbevolen voor gebruikers met enige technische kennis.

SSD op achterkant van geopende laptop

Blue Screen of Death (BSOD)

Het fenomeen van de “Blue Screen of Death” is iets wat waarschijnlijk iedereen al eens heeft ervaren, zij het met enige aarzeling.

Dit treedt op wanneer je computer uitvalt en een blauw of zwart scherm vertoont.

Een eerste stap bij het tegenkomen van dit probleem is het eenvoudig opnieuw opstarten van je computer, aangezien dit in sommige gevallen al een oplossing kan bieden.

Indien het herstarten geen effect heeft, is het tijd om het probleem te identificeren.

Op het blauwe scherm verschijnt onderaan een foutcode.

Kopieer deze code en gebruik Google om te achterhalen wat precies het onderliggende probleem is.

De oorzaken kunnen divers zijn, zoals een slechte update, hardwaredefect, of een stuurprogramma dat niet correct werkt.

Hier zijn enkele stappen om het probleem op te lossen:

  1. Verwijder alle hardware die je recentelijk hebt aangesloten en die mogelijk het probleem veroorzaakt.
  2. Schakel over naar de veilige modus en verwijder software of updates die je kort voor het optreden van de “Blue Screen of Death” hebt geïnstalleerd.
  3. Zorg ervoor dat je de juiste en bijgewerkte stuurprogramma’s hebt geïnstalleerd om een goede werking van de computer te garanderen.

Als deze stappen geen verbetering brengen, kan het uiteindelijk nodig zijn om Windows opnieuw te installeren als laatste redmiddel.

Windows opnieuw installeren

Wanneer Windows-computerproblemen zich voordoen en je merkt dat je de computer op geen enkele manier kunt laten functioneren, of als het scherm vastloopt, is het tijd om de zwaardere middelen in te zetten: een harde reset.

Hier zijn de stappen om een harde reset uit te voeren:

  1. Creëer een bootable USB-stick of maak gebruik van de installatie-cd.

  2. Laat de computer opstarten vanaf de cd of USB-stick.

    • Ga hiervoor naar het BIOS, het opstartmenu van je computer waar je alle systeeminstellingen kunt vinden.
    • Start de computer op en druk tegelijkertijd op de BIOS-toets, die kan variëren per computer (vaak F9, F12, of DEL). Raadpleeg de handleiding van je computer om de specifieke toets te achterhalen.
  3. Eenmaal in het BIOS selecteer je de opstartvolgorde, waarbij je kiest voor de CD-drive of de USB-stick, afhankelijk van het medium dat je hebt gebruikt. Hierdoor zal de computer opstarten via dit geselecteerde medium.

Deze harde resetprocedure biedt een krachtige oplossing om diepgaande problemen met je Windows-systeem aan te pakken.

Screenshot bios boot volgorde

De computer start nu het installatie-programma op van Windows.

Volg de stappen die je op het scherm krijgt en voltooi de installatie van Windows.

Computer start of werkt traag

Overbodige apps verwijderen

Wanneer je computer langzaam reageert of traag opstart, kan het zijn dat er te veel programma’s worden geladen bij het opstarten, wat aanzienlijke vertraging kan veroorzaken.

Een effectieve oplossing hiervoor is om te controleren of al deze programma’s daadwerkelijk nodig zijn bij het opstarten van je computer. Deze aanpassingen kun je doen via het Taakbeheer. Volg de onderstaande stappen:

  1. Druk op Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te openen.
  2. Ga naar het tabblad “Opstarten”.

Hier vind je een overzicht van alle programma’s of apps die automatisch worden geladen bij het opstarten van je computer.

Schakel overbodige programma’s uit door met de rechtermuisknop op het gewenste programma te klikken en te kiezen voor “Uitschakelen”.

BELANGRIJK: Laat programma’s die je niet herkent ingeschakeld, omdat deze mogelijk essentieel zijn voor het correct functioneren van Windows.

Deze eenvoudige aanpassingen in Taakbeheer kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de opstartsnelheid en algemene prestaties van je computer.

Windows taakbeheer opstarten

Opslagruimte harde schijf controleren

Een overvolle harde schijf kan de snelheid en prestaties van je computer aanzienlijk verminderen. Het is daarom raadzaam regelmatig te controleren of er nog voldoende ruimte beschikbaar is op je harde schijf. Volg hiervoor deze eenvoudige stappen:

  1. Open Verkenner en selecteer in de linkerkolom “Deze Pc”.

  2. Controleer of er voldoende volume beschikbaar is op je harde schijf. Een rode balk geeft aan dat de beschikbare ruimte beperkt is, en het is raadzaam om wat ruimte vrij te maken.

  3. Bij een rode balk kun je overwegen gegevens of data over te zetten naar een externe harde schijf of naar een cloudservice zoals Google Drive of Dropbox.

Het vrijmaken van ruimte op je harde schijf is essentieel om de algehele prestaties van je computer te optimaliseren. Door regelmatig te controleren en overbodige bestanden te verplaatsen, behoud je een soepel werkend systeem.

 
 
 
Screenshot windows deze pc

Je kunt ook kiezen voor Schijfopruiming, dit doe je door rechts te klikken op de schijf, en kies meer opties weergeven en eigenschappen, via schijfopruiming kun je overbodige bestanden wissen en op die manier plaats maken op je harde schijf.

Screenshot windows schijfopruiming

Data overbrengen naar extern apparaat

Indien de beschikbare ruimte op je harde schijf nog steeds kritiek is, en de rode indicatie aanhoudt, is het raadzaam om bestanden over te zetten naar een extern opslagapparaat, zoals een externe harde schijf, USB-stick, of een online cloudservice.

Volg deze stappen:

  1. Ga naar het Windows-logo, klik met de rechtermuisknop en kies voor Verkenner. In de linkerkolom zie je onder “Deze pc” alle bestandscategorieën, zoals afbeeldingen, documenten, muziek, en video.

  2. Controleer waar bestanden zich bevinden die veel geheugen in beslag nemen, zoals videobestanden, foto’s, of downloads.

  3. Verplaats deze bestanden naar een externe harde schijf om je harde schijf te ontlasten.

Het is van cruciaal belang om minimaal 15% van je harde schijf vrij te houden voor een optimale werking van je computer. Door regelmatig grote bestanden te verplaatsen naar externe opslag, behoud je niet alleen de prestaties van je systeem, maar zorg je er ook voor dat je gegevens veilig zijn en de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.

Computer scannen met software

Er bestaan ook softwareprogramma’s die je computer grondig kunnen scannen en optimaliseren, waardoor de prestaties aanzienlijk verbeteren.

Een voorbeeld hiervan is Advanced SystemCare, een programma dat je computer analyseert op overbodige bestanden en deze effectief opruimt. Daarnaast versnelt het de computerwerking, verwijdert spyware, voert software-updates uit en biedt nog diverse andere functies.

De gratis versie van Advanced SystemCare vereist handmatige opdrachten voor het scannen, terwijl de Pro-versie deze taak automatisch uitvoert.

Een alternatief is CCleaner, een soortgelijk programma dat je computer versnelt en onnodige bestanden verwijdert. De gratis versie voert automatische scans uit, terwijl de Pro-versie extra geavanceerde opties biedt.

Geen verbinding met Internet

Na het opstarten van je computer ervaar je geen internetverbinding, wat verschillende oorzaken kan hebben. Hier zijn stappen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen:

Geen verbinding met draadloos netwerk:

Om te controleren of je verbonden bent met het internet, volg je deze stappen:

Onderaan rechts in de taakbalk zie je het icoontje van het netwerk.

 
Screenshot windows wifi verbinding

Aan het aantal streepjes onderaan in de taakbalk kun je de sterkte van je internetverbinding aflezen; één streepje geeft een zwakke verbinding aan, terwijl vier streepjes wijzen op een sterke internetverbinding.

Indien je een geel driehoekje met een uitroepteken ziet, duidt dit op een onderbroken verbinding. Hier zijn stappen om dit te herstellen:

  1. Klik rechtsonder op het netwerkicoontje en controleer of je verbonden bent met het netwerk.

  2. Controleer de wifirouter, het kastje dat door je provider is geïnstalleerd. Bekijk of alle lampjes op de router branden en let op knipperende of rode lampjes, aangezien dit kan duiden op een storing.

Als er storingssignalen zijn, haal dan de voeding van de router uit het stopcontact, wacht enkele seconden en sluit hem opnieuw aan. Hierdoor start de router opnieuw op en zou je weer verbinding moeten hebben.

Internet Speedtest

Wil je de snelheid van je internetverbinding meten? Dat kun je eenvoudig doen met Speedtest.

Met Speedtest kun je niet alleen de snelheid van je internet controleren, maar ook zien of deze overeenkomt met de beloftes van je provider. Deze handige tool stelt je in staat om in elke ruimte de snelheid van je verbinding te testen. Hierdoor krijg je inzicht in de prestaties op minder goed bereikbare plaatsen en kun je bepalen of de verbinding daar voldoende is.

De tool is met name nuttig om gebieden te identificeren waar de verbinding zwak is, zodat je gericht verbeteringen kunt aanbrengen.

Screenshot speedtest

Printer werkt niet

Controleer de printer

Wanneer de printer weigert af te drukken, is het raadzaam om eerst naar de printer zelf te kijken en te bepalen of het apparaat nog operationeel is of dat er mogelijk een defect is.

In dit geval ga ik ervan uit dat het probleem te maken heeft met een verbindingskwestie, eerder dan een intrinsiek defect aan de printer.

Is de printer goed geinstalleerd

Controleer eerst of de printer correct is geïnstalleerd. Volg deze stappen:

  1. Klik met de muis op het Windows-logo en selecteer ‘Instellingen’. Hierdoor opent een pop-up menu.
  2. Kies vervolgens ‘Apparaten’ en ga naar ‘Printers’.

In het gedeelte ‘Printers’ zie je je specifieke printermodel vermeld. Hier kun je eventueel een testpagina afdrukken om de functionaliteit te testen.

Als dit niet succesvol is, overweeg dan het opnieuw installeren van het stuurprogramma of de driver:

  1. Ga naar de website van je printermerk of het specifieke model.
  2. Zoek je type printer in de zoekbalk en download de benodigde stuurprogramma’s of drivers.
  3. Installeer de gedownloade drivers. Houd er rekening mee dat deze drivers cruciaal zijn voor een optimale werking van je printer.

Na de installatie is het aan te raden je computer opnieuw op te starten om ervoor te zorgen dat de drivers volledig actief zijn.

Is de printer verbonden met het netwerk

Het is essentieel dat zowel de computer als de printer zijn verbonden met hetzelfde netwerk, anders kunnen ze niet met elkaar communiceren.

Controleer op de printer of het icoontje voor internetverbinding brandt. Indien afwezig, betekent dit dat de printer geen verbinding heeft met het internet.

Als er geen verbinding is, dien je via het menu of de display van de printer de verbinding tot stand te brengen. De exacte stappen variëren per merk en model, dus het is raadzaam dit te raadplegen in de handleiding van de printer.

Muis werkt niet

Een muis met draad levert doorgaans weinig problemen op, omdat deze plug & play zijn. Je steekt ze simpelweg in de computer of laptop en je kunt meteen aan de slag.

Een draadloze muis kan daarentegen meer problemen met zich meebrengen, waarbij het vaak te maken heeft met de verbinding van de muis.

Eerst en vooral is het raadzaam te controleren of de batterijen niet leeg zijn, aangezien sommige draadloze muizen batterijen gebruiken. Daarnaast beschikt een draadloze muis over een aan/uit-knop aan de onderkant, die uiteraard in de ‘aan’-stand moet staan. Deze knop dient om de batterij te sparen.

Voor de verbinding maakt een draadloze muis gebruik van een USB-ontvanger, die in de USB-poort van je computer of laptop moet worden geplaatst.

Geluid werkt niet

Volumeknop

Begin met het controleren of het geluid is ingeschakeld en of het volume correct is ingesteld.

Onderaan rechts in de taakbalk zie je het luidsprekerpictogram. Als er een kruis doorheen staat, betekent dit dat het volume is uitgeschakeld. Je kunt het volume activeren door erop te klikken.

Daarnaast kun je het volume ook aanpassen door gebruik te maken van de functietoetsen Fn + F (zoek naar de functietoets waar het luidsprekerpictogram op staat). Hiermee kun je het volume verhogen of verlagen naar jouw voorkeur.

Geluidsproblemen oplossen

Als de eerste oplossing niet effectief is, kun je het probleem nog verhelpen door naar de instellingen te gaan.

Klik met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram onderaan en selecteer “Geluidsinstellingen”. Hiermee wordt het configuratiescherm geopend, waar je de geluidsinstellingen kunt aanpassen.

Een alternatieve aanpak is om rechtsonder op het geluidsicoon te klikken en te kiezen voor “Problemen met geluid oplossen”. Hiermee wordt een hulpprogramma geactiveerd dat specifiek gericht is op het identificeren en oplossen van geluidsproblemen.

Geluidsdriver installeren

Drivers zijn essentiële stuurprogramma’s die nodig zijn voor het goed functioneren van het geluid op je systeem. Als de driver niet correct is geïnstalleerd, kan het geluid niet naar behoren werken.

Om te controleren of de driver correct is geïnstalleerd, klik je met de rechtermuisknop op het Windows-logo onderaan en selecteer je “Apparaatbeheer”.

Controleer in het gedeelte “Besturing voor geluid” of er geen rood kruisje of uitroepteken wordt weergegeven. Als dit niet het geval is, is de driver correct geïnstalleerd.

Als de problemen aanhouden, kun je op de luidspreker in het apparaatbeheer klikken en ervoor kiezen het apparaat te verwijderen. Na het verwijderen start je de computer opnieuw op, waarna de luidspreker automatisch wordt herkend. Hopelijk werkt alles dan weer zoals het hoort.

Hoofdtelefoon loskoppelen

Wanneer een hoofdtelefoon is aangesloten op je computer, wordt het geluid mogelijk niet afgespeeld. Koppel de hoofdtelefoon los van de computer.

Als je nog steeds geen geluid hebt, kun je in de volumemixer controleren of het volume is ingeschakeld.

Klik met de rechtermuisknop op het geluidspictogram onderaan en selecteer “Volumemixer openen”.

Stel daar het geluidsniveau voor het apparaat en de toepassingen in op het maximum.

Besluit:

Je kunt veel computerproblemen zelf oplossen, door te kijken welk probleem je computer heeft, en desnoods alle knelpunten eens te overlopen die ik je hier verteld heb.

Windows herinstalleren kan een oplossing geven, vooral al je al heel lang met je computer werkt, maar….

Herinstalleren is natuurlijk een opdracht omdat je daarna ook al je programma’s terug moet plaatsen en zonder kennis misschien voor vele niet een optie.

Veel succes ermee!