StartJePagina

soundbar onder een smart tv

Wat is de beste Soundbar voor je woning

Een soundbar is een luidsprekersysteem dat ontworpen is om de audiokwaliteit van je kijkervaring te versterken.

Hoewel het geluid van moderne Smart TV’s wellicht acceptabel is, heeft de voortdurende trend van dunner wordende televisies geleid tot beperkte ruimte voor hoogwaardige ingebouwde speakers.

Het toevoegen van een soundbar aan je tv biedt een aanzienlijke upgrade voor een betere surround sound-ervaring, waardoor je de rijke geluidskwaliteit van een bioscoop kunt benaderen.

 
 
 

Inhoud

Beste Soundbar

Sonos Ray

sonos ray soundbar

Wat betreft vormgeving en design is de Sonos Ray een strak en compact apparaat, en bovendien het kleinste in zijn klasse.

Het heeft de vorm van een rechthoekige balk, met afmetingen van 55,7 cm in lengte en 7 cm in hoogte. De Sonos Ray is beschikbaar in zowel zwart als wit, waardoor het gemakkelijk in elk interieur past.

Wat betreft aansluitingen ontbreekt een HDMI-poort, maar er is wel een optische aansluiting beschikbaar. Verder heeft de soundbar een Ethernet-LAN ingang, een auto-aansluiting en een ingang voor de stroomkabel.

Met de Sonos-knop is het mogelijk om verbinding te maken met je thuisnetwerk en eventueel andere speakers. Het geluid van de soundbar is helder en krachtig, waardoor deze zeker geschikt is voor gebruik in kleine tot middelgrote ruimtes.

De soundbar heeft 4 kanalen en de bediening gebeurt met de knoppen aan de bovenkant, waaronder volume- en pauzeknoppen. Voor meer geavanceerde functies kun je de Sonos-app gebruiken, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Belangrijk om op te merken is dat de Sonos Ray geen ingebouwde Google Assistent of Amazon Alexa heeft voor spraakbediening.

Conclusie: De Sonos Ray is een instapmodel en met zijn compacte formaat ideaal voor niet al te grote ruimtes en kleinere tv’s. Deze soundbar is de meest betaalbare in zijn categorie, maar zonder concessies te doen aan kwaliteit. Deze soundbar is zeker een aanrader voor wie op zoek is naar krachtig geluid zonder diep in de buidel te tasten. In de categorie van betaalbare soundbars is de Sonos Ray zonder twijfel de beste keuze.

 
 
 

Sonos Beam

sonos beam soundbar

Wat betreft vormgeving en design is de Sonos Beam een strak en compact toestel, elegant afgewerkt met afgeronde hoeken, waarbij de bediening handig bovenaan is geplaatst.

Het betreft een rechthoekige balk met een lengte van 65,1 cm en een hoogte van 7 cm. De Sonos Beam is beschikbaar in zowel zwart als wit, waardoor het aansluit bij diverse designstijlen.

Wat de aansluitingen betreft, heeft deze soundbar een HDMI-ARC ingang waarmee zowel beeld als geluid naar andere apparaten kunnen worden doorgestuurd. Daarnaast beschikt de soundbar over een Ethernet-LAN ingang, een auto-aansluiting en een aansluiting voor de stroomkabel.

Via de Sonos-knop is het eenvoudig om verbinding te maken met je thuisnetwerk en eventuele andere speakers. Het geluid is helder en voegt zeker waarde toe aan je tv-ervaring, vooral bij het kijken naar films of het afspelen van je favoriete muziek.

Met 3 kanalen en 3 luidsprekers biedt de Sonos Beam een indrukwekkende geluidsweergave. De bediening gebeurt via de knoppen bovenaan, waaronder volumeregeling en pauzeren. Voor meer geavanceerde functies kun je gebruikmaken van de Sonos app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Een opmerkelijke eigenschap is dat zowel Google Assistent als Amazon Alexa zijn ingebouwd, waardoor spraakbediening mogelijk is voor extra functionaliteiten.

Conclusie: De Sonos Beam, de opvolger van de Sonos Ray, valt op door zijn grotere omvang. Voor zijn prijs biedt deze soundbar een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is bovendien uitbreidbaar met een subwoofer of extra luidsprekers, waardoor je de audiobeleving naar wens kunt aanpassen.

Sonos Arc

Sonos Arc soundbar

Wat betreft vormgeving en design valt de Sonos Arc op vanwege zijn aanzienlijke lengte in vergelijking met zijn voorganger, de Sonos Beam.

De soundbar heeft een indrukwekkende lengte van 114,2 cm en een hoogte van 8,7 cm. De Sonos Arc komt het beste tot zijn recht bij grotere tv’s, waarbij het esthetisch aansluit wanneer de lengte van de soundbar overeenkomt met of iets langer is dan de televisie.

Beschikbaar in zowel zwart als wit, past de kleur van de Sonos Arc moeiteloos bij verschillende interieurstijlen.

De aansluitingen omvatten een HDMI-ARC ingang, waarmee zowel beeld als geluid naar andere apparaten kunnen worden doorgestuurd. Daarnaast biedt de soundbar Wifi, ethernet aansluiting, en een optische audio aansluiting.

Het geluid, versterkt door de ingebouwde Dolby Atmos, creëert een meeslepende ervaring door het geluid vanaf het plafond over de muren te laten weerkaatsen, waardoor het lijkt alsof je je midden in de actie van de film bevindt.

Met 9 kanalen en 7 luidsprekers levert de Sonos Arc een rijke geluidsweergave. Bediening gebeurt door op de bovenkant te tikken, waarmee je nummers kunt afspelen of overslaan. Daarnaast kun je met de Sonos app, beschikbaar in de Play Store of Apple Store, diverse functies bedienen en afspeellijsten beheren.

Een opvallende eigenschap is de ingebouwde Google-assistent, waardoor spraakherkenningsopdrachten kunnen worden uitgevoerd voor handsfree bediening.

 

Conclusie: De Sonos Beam, als opvolger van de Sonos Playbar, biedt aanzienlijke verbeteringen. Voor bezitters van een grotere tv en een ruimere woonkamer is de Sonos Arc absoluut een aanrader. Het geluid dat deze soundbar produceert bij het afspelen van een film is werkelijk bioscoopwaardig.

Bose 700

Bose 700 soundbar

Wat betreft vormgeving en design heeft Bose een strakke uitstraling, met een bovenkant van gehard glas. De soundbar kan voor je tv worden geplaatst of aan de muur worden bevestigd.

Met een lengte van 97,8 cm en een hoogte van 5,7 cm is de Bose soundbar geschikt voor bijna elke tv en past hij naadloos in elk interieur vanwege zijn aantrekkelijke vormgeving.

De beschikbare kleuren voor de Bose soundbar zijn zwart en arctic wit.

Aansluitingsmogelijkheden omvatten een HDMI-ARC aansluiting, optische audioaansluiting, ethernet aansluiting en bluetooth verbinding.

Dankzij de virtual surround technologie lijkt het geluid van de Bose soundbar vanuit alle richtingen in de woonkamer te komen, wat een duidelijk voordeel is bij het bekijken van je favoriete film.

Met 2.1 kanalen en 2 luidsprekers biedt de soundbar een indrukwekkende geluidsweergave. De bediening bevindt zich aan de bovenkant, maar kan ook eenvoudig worden uitgevoerd met de meegeleverde afstandsbediening.

De Bose Music app is beschikbaar voor zowel Android als Apple.

Belangrijk om te vermelden is dat zowel Google Assistent als Amazon Alexa zijn ingebouwd, waardoor spraakbediening voor diverse functies mogelijk is.

 

Conclusie: De Bose 700 is absoluut een topper in zijn categorie. Dankzij zijn slanke design en indrukwekkende geluidskwaliteit kun je met deze soundbar daadwerkelijk een bioscoopervaring in je woonkamer creëren. Met de bijgeleverde afstandsbediening heb je niet alleen controle over de soundbar, maar kun je deze ook gebruiken voor het bedienen van je tv.

Conclusie:

Deze vier soundbars behoren tot de top in hun categorie, met prijzen variërend van 300 tot 900 euro. Dat is inderdaad een redelijke investering voor een kwalitatieve soundbar.

De Sonos Arc en de Bose steken er met kop en schouders bovenuit in hun prijsklasse. Als je iets minder wilt investeren, zijn de Sonos Beam of Sonos Ray uitstekende alternatieven.

Maar er is nog een andere optie die betaalbaar is en toch solide prestaties levert.

Naast de Sonos Ray zijn er andere interessante keuzes die het overwegen waard zijn.

Laten we beginnen met de eerste optie…

Samsung HW-Q60T

samsung Q60T soundbar

Wat betreft vormgeving en design valt de Samsung Q60 op door zijn strakke ontwerp, met de bediening handig aan de bovenkant geplaatst. Deze soundbar kan zowel voor je tv worden geplaatst als aan de muur worden bevestigd.

Met een lengte van 98 cm en een hoogte van 5,8 cm is de Samsung Q60 qua formaat geschikt voor vrijwel elke tv, of deze nu groot of klein is, en het ziet er ook nog eens elegant uit.

De beschikbare kleur is alleen zwart.

Aansluitingsmogelijkheden omvatten een HDMI-aansluiting, optische audioaansluiting en bluetooth. Houd er echter rekening mee dat er geen ethernet aansluiting en geen wifi verbinding beschikbaar zijn.

Wat het geluid betreft, wordt de soundbar geleverd met een subwoofer met een vermogen van 360 watt, wat voldoende is voor een grote woonkamer. De soundbar biedt ook een surround geluidservaring, waardoor je je favoriete film echt kunt beleven.

Met 5.1 kanalen en 9 speakers levert de Samsung Q60 een indrukwekkende audioweergave. De bediening bevindt zich aan de bovenkant en wordt bovendien geleverd met een handige afstandsbediening.

De Samsung app “SmartThings” is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Conclusie: De soundbar biedt een bioscoopwaardige geluidskwaliteit en laat je moeiteloos verbinden met je Samsung-tv. Met de bijgeleverde afstandsbediening kun je niet alleen de soundbar zelf bedienen, maar ook je televisie volledig in handen hebben.

Sony HT-RT3

sony ht rt3 soundbar

Wat betreft vormgeving en design is de Sony RT3 Home Theater een langwerpige balk die in drie delen is verdeeld, geschikt om voor je tv te plaatsen of aan de muur te bevestigen. Het wordt geleverd met een subwoofer en twee luidsprekers.

Met een lengte van 90 cm en een hoogte van 5,2 cm is deze soundbar van Sony geschikt voor tv’s van gemiddelde grootte.

De beschikbare kleur is uitsluitend zwart.

Aansluitingsmogelijkheden omvatten een HDMI-aansluiting, optische audioaansluiting en bluetooth. Echter, houd er rekening mee dat er geen ethernet aansluiting, wifi verbinding of streamingsopties beschikbaar zijn.

Wat het geluid betreft, wordt de soundbar geleverd met een subwoofer en twee achterste luidsprekers. De soundbar biedt een puur geluid, waardoor je je favoriete film op een aangename manier kunt beleven, wat resulteert in een echte home cinema ervaring.

Met 5.1 kanalen en een vermogen van 600 watt levert de Sony RT3 Home Theater indrukwekkende audioprestaties. De bediening bevindt zich aan de bovenkant van de subwoofer en wordt ook geleverd met een handige afstandsbediening.

De Sony app “SmartThings” is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Conclusie: Met zijn subwoofer en extra speakers biedt de soundbar een helder geluid en is het zeker, gezien de prijs, een verstandige aankoop. 

Wat Is Een Soundbar?

Een soundbar is een gestroomlijnde, compacte geluidsbalk met ingebouwde luidsprekers die het thuisbioscoopgevoel nabootst, zonder dat je ingewikkelde kabels hoeft te installeren om de luidsprekers aan te sluiten.

Voor diegenen die liever geen luidsprekers overal in huis willen plaatsen, biedt een soundbar een eenvoudige oplossing.

De soundbar is uitgerust met een ingebouwde versterker en kan optioneel worden voorzien van een draadloze subwoofer, waardoor je een eigen home cinema-ervaring kunt creëren.

Een subwoofer, die zowel ingebouwd als los verkrijgbaar kan zijn, zorgt voor de weergave van lage tonen.

Doorgaans wordt een soundbar geplaatst voor of onder de tv, maar het is ook mogelijk om deze aan de muur in de woonkamer te bevestigen.

Aangezien televisies steeds compacter en dunner worden, waardoor er weinig ruimte overblijft voor hoogwaardige speakers, biedt een soundbar een praktische oplossing.

De keuze voor de beste soundbar hangt af van verschillende factoren.

 
 
 
soundbar soundplate opgesteld in winkel
living met soundbar en smart tv

Voordelen Van Een Soundbar

Een soundbar biedt diverse voordelen voor een verbeterde tv-audiobeleving:

 1. Compact en Ruimtebesparend: Slank ontwerp dat weinig ruimte inneemt.
 2. Eenvoudige Installatie: Makkelijker dan complexe surround sound-systemen.
 3. Verbeterde TV-Geluidskwaliteit: Krachtiger geluid en helderdere dialogen.
 4. Simulatie van Surround Sound: Creëert virtuele surround sound.
 5. Draadloze Connectiviteit: Bluetooth en wifi voor eenvoudig streamen.
 6. Stijlvol Ontwerp: Modern en esthetisch aantrekkelijk.
 7. Prijs-Kwaliteitverhouding: Kosteneffectief in vergelijking met surround sound-systemen.

Een soundbar is een gebruiksvriendelijke en ruimtebesparende oplossing voor een verbeterde tv-geluidsbeleving.

Nadelen Van Een Soundbar

Soundbars, hoewel gunstig voor verbeterde tv-audiobeleving, hebben ook enkele nadelen:

 1. Beperkte Surround Sound: Simulatie van surround sound is niet zo indrukwekkend als bij meerdere luidsprekers.

 2. Beperkte Aanpassingsmogelijkheden: Minder aanpassingsmogelijkheden voor audiofielen.

 3. Afhankelijk van TV-Kwaliteit: Geluidsprestaties kunnen variëren afhankelijk van interne tv-luidsprekers.

 4. Mogelijke Subwoofer Plaatsing: Draadloze subwoofer vereist optimale plaatsing voor beste basgeluid.

 5. Prijs bij Geavanceerde Functies: Modellen met geavanceerde functies kunnen prijzig zijn, vergelijkbaar met traditionele surround sound-systemen.

 6. Draadloze Interferentie: Draadloze connectiviteit kan gevoelig zijn voor interferentie, wat de geluidskwaliteit kan beïnvloeden.

Welke Afmetingen Heeft Een Soundbar

Soundbars zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen, variërend van 50 cm tot meer dan 100 cm breed.

Voor een esthetisch aangename opstelling is het ideaal als de soundbar dezelfde lengte heeft als je tv.

Denk eerst na over de plaatsing, of het nu voor of onder de tv is, of naast meubilair.

Op basis van deze overwegingen kun je bepalen welke grootte soundbar het beste past, en zo gericht op zoek gaan naar een geschikt model.

Geluid Van Een Soundbar

Een soundbar kan variëren in het aantal kanalen, meestal tussen de 2 en 9, afhankelijk van het merk en type.

Meer kanalen resulteren over het algemeen in beter geluid, maar brengen ook een hogere prijs met zich mee.

Bij het zoeken naar een soundbar kom je vaak cijfercombinaties zoals 2.0 of 5.1 tegen. Het eerste cijfer duidt op het aantal kanalen, terwijl het tweede aangeeft of er een subwoofer is inbegrepen.

Wanneer het aantal kanalen 5 of meer bedraagt, spreekt men van surround geluid.

Soms wordt er een derde cijfer toegevoegd, wat wijst op Dolby Atmos-geluid. Dolby Atmos zorgt ervoor dat het geluid via het plafond wordt weerkaatst, waardoor een intensere geluidsbeleving ontstaat.

Soundbar Met Subwoofer

Op de foto zie je een voorbeeld van een soundbar met een subwoofer naast het tv-meubel.

Een subwoofer verbetert de geluidskwaliteit door diepe en lage tonen te produceren, waardoor je favoriete programma’s of muziek een extra boost krijgen.

Hoewel je de subwoofer overal in huis kunt plaatsen, is het aan te raden om deze vooraan te positioneren, aangezien een subwoofer wat ruimte nodig heeft.

Hoewel het mogelijk is om de subwoofer in een kast of onder de bank te plaatsen, wordt dit niet aanbevolen omdat dit de geluidskwaliteit niet ten goede komt.

Er zijn drie soorten subwoofers: interne, externe bedrade en externe draadloze. Het is handig als de subwoofer draadloos werkt, omdat je dan de soundbar niet met een kabel hoeft te verbinden. Het enige dat je nodig hebt, is de subwoofer aansluiten op het stopcontact.

soundbar met subwoofer op rode tv kast

Aansluitingen

Het belangrijkste voordeel van een soundbar is de eenvoudige aansluiting via een HDMI-kabel of een optische audiokabel.

Voor de beste beeld- en geluidskwaliteit is een HDMI-aansluiting aan te raden.

Controleer vooraf welk type aansluiting je smart-tv ondersteunt.

Bij een soundbar met subwoofer is het noodzakelijk om de subwoofer van netstroom te voorzien.

Draadloos Verbinden

De soundbar kan ook draadloos verbonden worden via wifi, maar dit wordt eigenlijk niet aangeraden vanwege mogelijke vertragingen tussen het beeld en het geluid.

Als je toch de soundbar draadloos wilt aansluiten, is het raadzaam om zowel de soundbar als het televisietoestel van hetzelfde merk te kopen. Op deze manier kun je verbinding maken via bluetooth.

Soundbar Of Soundplate?

Soundbar

Soundbars zijn gestroomlijnde, langwerpige luidsprekers die lijken op een buis en overal kunnen worden geplaatst, zowel voor als boven je tv.

Ze worden vaak gecombineerd met een aparte subwoofer, die doorgaans apart wordt aangeschaft en als meubelstuk in je huis kan worden geplaatst.

Soundplate

Een soundplate is een groter apparaat waarop je je tv kunt plaatsen, vergelijkbaar met een plateau.

In sommige gevallen is er ook een ingebouwde subwoofer in de soundplate, maar dit is afhankelijk van het merk en het model.

soundbar onder een smart tv
soundbar soundplate opgesteld in winkel

De keuze tussen een soundbar en een soundplate hangt af van persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte bij je tv.

Als je van plan bent de tv aan de muur te hangen, kun je eenvoudig de soundbar eronder installeren.

Alternatief kun je een soundplate op het tv-meubel plaatsen en de tv er bovenop zetten, zoals te zien is op de foto.

Streamen naar soundbar

De soundbar gaat verder dan alleen het verbeteren van het tv-geluid; je kunt het ook gebruiken als een veelzijdige muziekspeler om van je favoriete nummers te genieten.

Stream eenvoudig muziek vanaf je smartphone of tablet via Apple Airplay, Sonos, of Chromecast, afhankelijk van de beschikbare opties op jouw soundbar – dus even goed controleren.

Indien je soundbar is uitgerust met Google Assistant of Alexa, kun je de bediening ervan zelfs met je stem regelen.

Besluit:

Op de markt zijn diverse soundbars verkrijgbaar, elk met unieke kenmerken en prijsklassen. Bij het kiezen van de beste soundbar voor jou, is het essentieel rekening te houden met factoren zoals de kameromvang, het gewenste type audio, en je budget.

Om het optimale geluid te bereiken, wordt aangeraden te kiezen voor een soundbar met surround geluid en hi-res audio. Overweeg eventueel ook een aparte subwoofer en achterspeakers voor een complete thuisbioscoopervaring met diepe bassen en surround geluid.

Prijzen variëren tussen 200 euro en 1500 euro. Neem de tijd om te bepalen wat voor jou van belang is en maak een weloverwogen keuze.

smart tv met soundbar in woonkamer
Badge Text

Smart TV kiezen, welke is de beste?

Lees Meer