iphone photo app

Wat zijn Heic bestanden en hoe werken ze

Wat zijn HEIC bestanden? HEIC-bestand  (High Efficiency Image Container) of HEIF-bestand (High Efficiency Image Format).

Dit bestandsformaat is ontwikkeld door MPEG (Moving Picture Experts Group) en is bedoeld om afbeeldingen op te slaan met een hogere compressie dan JPEG, waardoor de bestandsgrootte kleiner wordt zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding.

Met het dagelijkse gebruik van smartphones voor foto’s en de beperkte opslagruimte, zijn JPG of IMG de gebruikelijke formaten.
HEIC is nu een nieuwe toevoeging aan deze mix en wordt geprezen vanwege zijn verbeterde kwaliteit en ruimtebesparing.

Inhoud

Wat zijn Heic bestanden

HEIC is een bestandsformaat voor afbeeldingen dat wordt gebruikt op mobiele apparaten, met name op de nieuwste Apple-apparaten en Samsung toestellen.

Het staat voor High Efficiency Image Container en is een variant van HEIF (High Efficiency Image Format) 

HEIC gebruikt HEVC (High Efficiency Video Coding) om afbeeldingen te comprimeren, waardoor het een veel betere compressie heeft dan de veel populairdere jpg-indeling.

Dit betekent dat dezelfde afbeelding in HEIC-formaat veel minder opslagruimte in beslag neemt dan in JPEG-formaat. 

HEIC-bestanden kunnen worden geopend en omgezet naar andere bestandsformaten, zoals JPEG, met behulp van speciale software of online tools.

Waarom worden HEIC-bestanden gebruikt?

 • Voordelen van HEIC, zoals ruimtebesparing en behoud van kwaliteit.
 • Geschiktheid voor moderne apparaten met beperkte opslagruimte.

Verschil tussen HEIC en JPG

HEIC en JPEG zijn beide afbeeldingsbestandsindelingen, maar er zijn enkele verschillen tussen beide. Hier zijn enkele belangrijke punten uit de zoekresultaten:

JPEG

 • JPEG is een “lossy” bestandsformaat, wat betekent dat gegevens verloren gaan wanneer een afbeelding wordt bewerkt en opnieuw wordt opgeslagen.
   
 • De kwaliteit van een JPEG-afbeelding kan verslechteren bij herhaaldelijk bewerken en opslaan, omdat er meer gegevens worden vernietigd.
   
 • JPEG is een gecomprimeerd beeldformaat, dus de bestandsgrootte is relatief klein.

HEIC

 • HEIC is een nieuwer bestandsformaat dat is ontwikkeld door Apple, en het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van JPEG.
   
 • Net als JPEG is HEIC een “lossy” bestandsformaat, maar het behoudt de beeldkwaliteit beter dan JPEG.
   
 • HEIC gebruikt de High Efficiency Video Codec (HEVC), die betere en kleinere bestandscompressie mogelijk maakt dan JPEG.
 • HEIC-bestanden worden nog niet breed ondersteund door alle apparaten en software, dus het kan nodig zijn om HEIC-bestanden naar JPEG te converteren voor compatibiliteit.
   

Over het algemeen wordt HEIC algemeen beschouwd als een beter bestandsformaat dan JPEG vanwege de verbeterde compressie en behoud van beeldkwaliteit. Het feit dat HEIC-bestanden nog niet breed worden ondersteund, kan JPEG in sommige situaties echter een meer praktische keuze maken.

Bevat mijn smartphone HEIC format

HEIC is een bestandsindeling die door Apple wordt gebruikt voor het opslaan van foto’s op iOS 11 of hoger.

Als u een Android-telefoon heeft, is het mogelijk dat uw telefoon de HEIC-indeling niet standaard ondersteunt. Er zijn echter verschillende methoden om HEIC-bestanden op Android te openen:
 • HEIC Converter-app: u kunt een app met de naam HEIC Converter downloaden en installeren op uw Android-telefoon om HEIC-bestanden naar JPG-indeling te converteren.
 • Google Foto’s: Een andere manier om HEIC-bestanden op Android te openen, is door Google Foto’s te gebruiken. Met deze app kun je HEIC-foto’s bekijken op je Android-telefoon.
 • Wijzig HEIC in JPG: U kunt ook het HEIC-formaat wijzigen in JPG op uw iPhone voordat u de foto’s naar uw Android-telefoon overzet. Dit kan worden gedaan door naar Instellingen> Camera> Formaten te gaan en “Meest compatibel” te selecteren.
 • Apps van derden: er zijn verschillende apps van derden beschikbaar in de Google Play Store die HEIC-bestanden op Android kunnen openen, zoals HEIC Viewer en HEIF Viewer.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Android-telefoons het HEIC-formaat standaard ondersteunen, dus het is het beste om de specificaties van uw telefoon te controleren om te zien of deze compatibel is met dit formaat.

 

Controleren of mijn smartphone Heic format ondersteund

Om te controleren of je smartphone het HEIC-formaat ondersteunt, kun je deze stappen volgen:

 1. Open de camera-app van je telefoon.
 2. Maak een foto.
 3. Controleer het bestandsformaat van de foto. Als het in HEIC-indeling is, ondersteunt uw telefoon HEIC.

Als uw telefoon de HEIC-indeling niet ondersteunt, kunt u nog steeds HEIC-foto’s op uw Android-apparaat bekijken door een app van derden te gebruiken die deze indeling ondersteunt. Enkele populaire apps die HEIC-bestanden op Android kunnen openen, zijn onder meer Google Photos en Files by Google.

Daarnaast zijn er verschillende gratis en gebruiksvriendelijke programma’s die u kunnen helpen bij het converteren van HEIC-foto’s naar JPG-indeling voor Android-telefoons
iphone14

Kan ik JPEG blijven gebruiken op mijn smartphone?

Hoe HEIC bestanden activeren of deactiveren op je smartphone

voor iPhone

Ga naar instellingen en kies voor camera, bij bestandsstructuren kan je kiezen tussen HEIC of JPG bestanden.

High Efficiency = HEIC

Meest compatibel = JPG

voor Android

Ga naar de camera-app en kies voor camera-instellingen, bij indeling & geavanceerde opties, zet je het balkje op groen bij HEIC-foto’s

High Efficiency = HEIC

Meest compatibel = JPG

Screenshot iphone Camera HEIC format
Screenshot android heic bestanden

Hoe kan ik Heic bestanden openen op mijn computer?

Er zijn verschillende manieren om HEIC-bestanden op een computer te openen. Hier zijn enkele opties:

Voeg HEIC-foto-extensies toe aan uw computer. Dit kan worden gedaan door de volgende stappen te volgen:

 • Ga naar de Microsoft Store en zoek naar “HEIF Image Extensies of ga naar foto-instellingen en kies voor HEVC video extenties ophalen.
 • Download en installeer de extensie.
 • Open de HEIC-bestanden met de standaard Windows Foto-app.

 

Microsoft store app Heic-bestanden
Windows instellingen Heic extentie

Gebruik Adobe Photoshop of Lightroom om HEIC-bestanden te openen. Adobe ondersteunt HEIC-bestanden op zowel Windows als Mac.

Gebruik een online conversietool om HEIC-bestanden om te zetten naar een ander bestandsformaat, zoals JPEG. Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar, zoals convertio, heic to jpg converter

Gebruik software van derden, zoals CopyTrans voor Windows of iMazing HEIC Converter, om HEIC-bestanden te openen en om te zetten naar andere bestandsformaten.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige oudere versies van Windows mogelijk geen ondersteuning bieden voor HEIC-bestanden. In dat geval moet u mogelijk een van de bovenstaande opties gebruiken om de bestanden te openen.

Hoe kan ik heic-bestanden omzetten naar JPG

Er zijn verschillende manieren om heic-bestanden om te zetten naar JPG, dit kan je doen met de aangepaste software:

 • Upload de HEIC bestanden en kies JPG als het gewenste bestandsformaat.
 • Klik op converteren
 • Als het geconverteerd is, kun je het downloaden naar de gewenste map of folder.
Website homepage convertio

Convertio is een online tool voor bestandsconversie waarmee gebruikers bestanden naar verschillende formaten kunnen converteren. Het ondersteunt meer dan 300 verschillende bestandsindelingen, waaronder documenten, afbeeldingen, spreadsheets, e-boeken, archieven, presentaties, audio- en videobestanden.

De tool is browsergebaseerd en werkt voor alle platforms, en het is niet nodig om software te downloaden of te installeren. Gebruikers kunnen eenvoudig hun bestanden op de pagina neerzetten, een uitvoerformaat kiezen en op de knop “Converteren” klikken. De tool is bedoeld om alle conversies in minder dan 1-2 minuten uit te voeren.
 
Convertio biedt geavanceerde opties voor de meeste conversietypes, zoals kwaliteit, beeldverhouding, codec en andere instellingen voor videobestanden, en draai- en spiegelopties voor afbeeldingen.
 
De tool biedt ook een API voor ontwikkelaars die mogelijkheden voor bestandsconversie in hun eigen applicaties willen integreren.
 
Naast bestandsconversie bevat Convertio een OCR-service (optical character recognition) waarmee gebruikers gescande documenten en afbeeldingen kunnen converteren naar bewerkbare Word-, PDF- en andere formaten.
 
De tool verwijdert geüploade bestanden onmiddellijk en geconverteerde bestanden na 24 uur, waardoor de privacy en veiligheid van de gebruiker wordt gegarandeerd.

Cloud Convert

Cloud Convert :

 • Klik op “Select File” om uw HEIC-bestand te uploaden
 • Standaard wordt het HEIC-bestand 1 op 1 omgezet naar JPG
 • Klik op “Start Conversion” om het JPG-bestand te downloaden
Screenshot Cloud Convert

CloudConvert is een online bestandsconvertor die bijna alle audio-, video-, document-, ebook-, archief-, afbeeldings-, spreadsheet- en presentatieformaten ondersteunt.

Het is een universele app voor bestandsconversies die kan worden gebruikt zonder software te downloaden.
 
CloudConvert wordt sinds de oprichting in 2012 vertrouwd door gebruikers en klanten en staat bekend om zijn gegevensbeveiliging en hoogwaardige conversies.
 
Naast het gebruik van open source software, werkt CloudConvert samen met verschillende softwareleveranciers om de best mogelijke resultaten te bieden.
 
De meeste conversietypes kunnen worden aangepast aan uw wensen, zoals het instellen van de kwaliteit en vele andere opties.
 
CloudConvert biedt ook een krachtige API die aangepaste integraties met uw app mogelijk maakt, en u betaalt alleen voor wat u daadwerkelijk gebruikt, met enorme kortingen voor grote klanten.
Website imazing converter
Screenshot iMazing converter

iMazing Converter is een gratis app voor Mac en pc die HEIC-foto’s kan converteren naar JPEG of PNG en HEVC-video’s naar MP4/H.264

Het is een lichtgewicht app die kan worden gedownload en op uw apparaat kan worden geïnstalleerd. De app is gebruiksvriendelijk, efficiënt en alle verwerking gebeurt strikt op uw apparaat, er wordt niets naar de cloud overgebracht en er is geen internetverbinding vereist.
 
Hier zijn de stappen om HEIC-bestanden naar JPEG te converteren met iMazing Converter:
 1. Download en installeer iMazing Converter op uw Mac of pc.
 2. Start iMazing Converter.
 3. Sleep HEIC-bestanden, of mappen die ze bevatten, naar het venster van iMazing Converter.
 4. Geef uw instellingen op en klik op Converteren.
 5. Kies een doellocatie om de bestanden op te slaan.
Als alternatief is iMazing HEIC Converter een kleine en gratis desktop-app voor Mac en pc waarmee je de nieuwe iOS-foto’s van Apple kunt converteren van HEIC naar JPG of PNG
 
De app kan worden gedownload van de TechSpot-website en op uw apparaat worden geïnstalleerd.Over het algemeen zijn iMazing Converter en iMazing HEIC Converter beide gratis en gebruiksvriendelijke oplossingen voor het converteren van HEIC-foto’s naar JPEG of PNG en HEVC-video’s naar MP4/H.264.
Geverifieerd door MonsterInsights